Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

ДПС Миколаївщини: Незадекларована праця - це втрата прав і гарантій працівників

опубліковано 18 грудня 2023 о 16:18

ДПС Миколаївщини за результатами відпрацювання суб’єктів господарювання з питань дотримання роботодавцем законодавства щодо укладення трудового договору, оформлення трудових відносин з найманими працівниками повідомляє таке.

У листопаді 2023 року під час проведення фактичних перевірок платників податків фахівцями Головного управління ДПС у Миколаївській області встановлено випадки непрацевлаштування робітників на територіях Первомайської та Южноукраїнської громад. 

Слід зазначити, що відповідно до статті 24 Кодексу законів про працю України від 10 грудня 1971 року № 322-УІІІ (зі змінами та доповненнями), працівник не може бути допущений до роботи без укладення трудового договору, оформленого наказом чи розпорядженням власника або уповноваженого ним органу, та повідомлення центрального органу виконавчої влади з питань забезпечення формування та реалізації державної політики з адміністрування єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування про прийняття працівника на роботу в порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України.

За результатами проведеної роботи матеріали щодо неоформлених працівників направлені до Південного міжрегіонального управлінням Державної служби з питань праці для вжиття відповідних рішень. До суб’єктів господарювання за порушення норм законодавства застосовано штрафні санкції у сумі понад 187,6 тис. гривень.

Звертаємо увагу громадян, що незадекларована праця - це не тільки порушення закону, а й втрата прав і гарантій для працівників. Якщо громадяни працюють без трудового договору, то вони не можуть розраховувати на гарантовані оплачувані відпустки, лікарняні, компенсацію у разі нещасного випадку. Працівники також не мають захисту від свавільного звільнення, зниження зарплати, перевантаження роботою тощо.

Попереджаємо власників бізнесу, що незадекларована праця – це ризик для вас і вашого бізнесу. Ви можете отримати штраф за порушення трудового законодавства, а також втратити досвідчених і кваліфікованих працівників. 

І навпаки, задекларована праця – це ваша репутація та успіх, адже сплачуючи кошти в бюджет ви здійснюєте особистий вклад в економіку країни та її обороноздатність.

Шановні суб’єкти господарювання! Дотримуйтеся податкового і трудового законодавства України та вчасно сплачуйте податки та збори до бюджетів!