Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

У 2023 році підприємства Миколаївщини отримали понад 880 млн грн бюджетного відшкодування ПДВ

опубліковано 17 січня 2024 о 09:25

У 2023 році 55 суб’єктам господарювання Миколаївщини відшкодовано з бюджету податку на додану вартість у сумі 881,5 млн гривень. 

Залишок невідшкодованих сум ПДВ станом на 01 січня поточного року згідно Реєстру заяв про повернення сум бюджетного відшкодування становить 172,1 млн гривень. Це пояснюється незавершеними перевірками суб’єктів господарювання та ненастанням граничного терміну узгодження заявлених сум до відшкодування ПДВ. 

Як стверджують фахівці ГУ ДПС у Миколаївській області, процедура відшкодування ПДВ є прозорою, платники вчасно отримують кошти, перевірки проводяться лише у разі виявлення системою підозрілих операцій, реальність яких потребує підтвердження. Перевірки здійснюються лише у випадках, коли необхідно пересвідчитися, що дані податкових накладних у податкових деклараціях відповідають фактичному стану справ. 

Нагадуємо платникам податків, що право на бюджетне відшкодування мають усі платники податку на додану вартість незалежно від терміну реєстрації, у яких є в наявності правомірне сформоване від’ємне значення між сумою податкового зобов’язання та сумою податкового кредиту. 

Відповідно до пункту 200.7 статті 200 Податкового кодексу України платник податку, який має право на отримання бюджетного відшкодування та прийняв рішення про повернення суми бюджетного відшкодування, подає до відповідного контролюючого органу податкову декларацію та заяву про повернення суми бюджетного відшкодування, яка відображається у податковій декларації.