Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

ДПС Миколаївщини: Серед основних заходів податківців - ліквідація податкового боргу підприємств

опубліковано 13 лютого 2024 о 09:04

Наявність податкового боргу є загальнодержавною проблемою, так як ненадходження коштів до бюджету в запланованих обсягах з причини виникнення податкового боргу безпосередньо впливає на видатки бюджету в частині фінансування державних програм соціально-економічного розвитку, особливо сьогодні в період воєнного стану. 

Тож, одним з важливих напрямків роботи ДПС Миколаївщини є робота щодо погашення заборгованості перед бюджетом. 

Не дивлячись на сталу тенденцію щодо збільшення кількості платників, які усвідомлюють переваги добровільної сплати податків, на жаль, ще існує значна кількість платників, які займають позицію повного нерозуміння та намагаються уникнути сплати податків, про що свідчить зростання кількості боржників та збільшення суми податкового боргу. 

Станом на 01.02.2024 по Миколаївській області за великими боржниками (56 юридичних осіб) рахується борг до зведеного бюджету у сумі майже 1,1 млрд гривень.

У січні 2024 року надходження в рахунок погашення податкового боргу за платежами зведеного бюджету склали 24,1 млн грн, до державного – 9,8 млн гривень.

ДПС Миколаївщини нагадує, до причин виникнення податкового боргу може призвести, як неправильне заповнення платіжної інструкції на сплату податків, так і несплата самостійно задекларованих грошових зобов’язань та нарахувань з майнових податків.

Щоб уникнути неприємних «сюрпризів» платникам потрібно, в першу чергу, вчасно сплачувати визначені суми податкових зобов’язань. Крім цього, потрібно самостійно та регулярно стежити за наявністю або відсутністю податкового боргу. 

Про наявність чи відсутність податкового боргу платники можуть легко дізнатись скориставшись меню «Стан розрахунків з бюджетом» в Електронному кабінеті платника податків. Крім того, на допомогу платникам створено застосунок «Моя податкова».