Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Податківці взяли участь у засіданні Регіональної ради підприємців при Миколаївській обласній державній адміністрації

опубліковано 25 серпня 2023 о 15:27

Темою зустрічі, яка відбулася за ініціативи Голови Регіональної ради підприємців при Миколаївській обласній державній адміністрації Олени Герасимчук, стали нагальні питання, що стосуються оподаткування суб’єктів підприємницької діяльності. 

Учасники зустрічі обговорили новації податкового законодавства, внесені Законом України від 30.06.2023 № 3219-IX «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо особливостей оподаткування у період дії воєнного стану» (далі – Закон № 3219). 

Присутня на заході заступниця начальника ГУ ДПС у Миколаївській області Ольга Купчишина зазначила, що податківці здійснюють активну комунікацію з платниками податків, повсякденно надаючи інформаційну та практичну допомогу, консультації з питань застосування та реєстрації РРО/ПРРО, знайомлять суб’єктів господарювання з актуальними змінами податкового законодавства.  

Фахівці ДПС пояснили присутнім, що платники податків мають право самостійно обрати, чи встановлювати традиційний РРО чи користуватися програмним РРО і повідомили, якщо фізична особа – підприємець перебуває на  другій, третій, четвертій групах оподаткування та здійснює роздрібну торгівлю за готівкові кошти, то їй необхідно застосовувати реєстратор розрахункових операцій. Не застосовувати РРО/ПРРО можуть лише підприємці - платники єдиного податку першої групи. Також, спеціалісти звернули увагу, що підприємцям не обов’язково купувати класичний касовий апарат, можна зареєструвати його безкоштовний аналог - програмний РРО, який безкоштовно пропонує ДПС. Для цього необхідно завантажити відповідну програму з сайту ДПС України та встановити її на доступний гаджет - смартфон, ноутбук чи комп’ютер. З 1 жовтня 2023 року відновлено застосування фінансових санкцій за порушення здійснення розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг для всіх суб’єктів господарювання.  

Крім того, на засіданні висвітлювалися питання оподаткування ПДВ при відновленні реєстрації платника ПДВ, який на дату набрання чинності Закону № 3219 був зареєстрований платником спрощеної системи з особливостями оподаткування, а також особливості оподаткування у період воєнного стану податком на нерухоме майно та податком на землю суб’єктів підприємницької діяльності. 

Учасники зібрання розглянули та затвердили пропозиції суб’єктів підприємницької діяльності щодо внесення змін до Закону України від 30.06.2023 № 3219-IX «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо особливостей оподаткування у період дії воєнного стану», які буде направлено до Верховної ради України та ДПС України для детального розгляду.