Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Щодо податкової амністії: хто зможе подати одноразову декларацію та як це зробити

опубліковано 17 вересня 2021 о 13:55

Березанська ДПІ ГУ ДПС у Миколаївській області інформує, що 21.07.2021 набрали чинності окремі норми Закону України «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо стимулювання детінізації доходів та підвищення податкової культури громадян шляхом запровадження одноразового (спеціального) добровільного декларування фізичними особами належних їм активів та сплати одноразового збору до бюджету» від 15.06.2021 №1539-ІХ (далі - Закон  №1539), відповідно до якого внесено зміни, зокрема, до Податкового кодексу України в частині проведення одноразового (спеціального) добровільного декларування активів фізичних осіб.

Добровільно задекларувати свої активи громадяни можуть з 1 вересня 2021 року і до 1 вересня 2022 року, тобто, протягом одного року.

Подати декларацію може фізична особа-резидент України (той, хто має офіційне місце проживання в країні), зокрема, самозайнята особа.

Також декларацію може подати людина, яка не є резидентом, але була ним на момент отримання об’єктів декларування і яка є чи була платником податків. Подавати декларацію заборонено неповнолітнім, недієздатним особам, тим, стосовно кого застосовані спеціальні економічні санкції.

Базою для нарахування збору з одноразового (спеціального) добровільного декларування є грошова вартість відповідного об'єкта декларування або номінальна вартість грошової вимоги, у тому числі за позиками, наданими третім особам.

Сума збору з одноразового (спеціального) добровільного декларування щодо задекларованих об'єктів визначається шляхом застосування до бази для нарахування збору з одноразового (спеціального) добровільного декларування таких ставок, зокрема:

5% - щодо валютних цінностей на рахунках у банках в Україні, а також інших активів, що знаходяться (зареєстровані) в Україні

9% - щодо валютних цінностей на рахунках в іноземних фінансових установах, а також з інших активів, що знаходяться за кордоном;

2,5% - щодо номінальної вартості державних облігацій України з терміном обігу більше ніж 365 днів без права дострокового погашення, придбаних декларантом у період з 1 вересня 2021 р. до 31 серпня 2022 р. до подання Декларації.