Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Добровільне декларування стосується кожного

опубліковано 25 листопада 2021 о 15:39

Днями начальниця Снігурівської ДПІ ГУ ДПС у Миколаївській області Наталія Дребот провела зустріч з платниками податків з приводу одноразового (спеціального) добровільного декларування активів фізичних осіб, з питань законодавчих новацій та ведення підприємницької діяльності у правовому полі.

На початку зустрічі Наталія Дребот повідомила, що 21 липня 2021 року набрав чинності Закон від 15.06.2021 №1539-IX «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо стимулювання детінізації доходів та підвищення податкової культури громадян шляхом запровадження одноразового (спеціального) добровільного декларування фізичними особами належних їм активів та сплати одноразового збору до бюджету» (далі – Закон №1539). Закон №1539 визначає особливості проведення одноразового (спеціального) добровільного декларування активів фізичних осіб, яке розпочато з 1 вересня 2021 року та триватиме до 1 вересня 2022 року.

Податківиця пояснила, хто може бути декларантом, які активи, підлягають декларуванню, як розрахувати одноразовий збір з задекларованих активів. Хоча декларування стосується кожного, декларант самостійно приймає рішення щодо участі в ньому та визначенні активів, які будуть зазначені ним в одноразовій (спеціальній) добровільній декларації.

Начальниця ДПІ зробила акцент на тому, що одноразова (спеціальна) добровільна декларація подається до виключно через приватну частину Електронного кабінету. Інформація, яка міститься в Декларації, є податковою інформацією, яка не розголошується. Сплатити одноразовий збір необхідно протягом 30 календарних днів після подання декларації. При цьому, законом надано можливість розбити сплату суми одноразового збору на три роки, при цьому розрахунок збору відбуватиметься за вищими ставками.

На завершення зустрічі Наталія Дребот наголосила, що декларанту не потрібно підтверджувати джерела своїх доходів. Якщо громадянин сплатить усі нараховані збори по майну, яке задекларує, - держава гарантуватиме йому звільнення від відповідальності за порушення податкового, валютного законодавства.

Під час зустрічі обговорено й інші питання, які стосуються ведення господарської діяльності, своєчасності сплати податків та зборів, обов’язкового використання РРО та можливостей електронних сервісів ДПС.