Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Одноразове декларування – в центрі уваги Новоодеських податківців

опубліковано 02 грудня 2021 о 11:05

Днями начальник Новоодеської ДПІ ГУ ДПС у Миколаївській області Віктор Антоневич в рамках проведення робочої зустрічі інформував керівників окремих фермерських господарств про вимоги Закону України «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо стимулювання детінізації доходів та підвищення податкової культури громадян шляхом запровадження одноразового (спеціального) добровільного декларування фізичними особами належних їм активів та сплати одноразового збору до бюджету».

Податківець наголосив, що упродовж року – з 1 вересня 2021 року до 1 вересня 2022 року громадяни можуть взяти участь в одноразовому (спеціальному) добровільному декларуванні. Фізособи – резиденти України, а також нерезиденти (за наявності підстав) зможуть подати одноразову декларацію, в якій зазначать активи, одержані за рахунок  доходів, з яких до 1 січня 2021 року не були сплачені податки і збори. Наголошено, що цим правом не зможуть скористатись особи, які з 2005 року перебували на державній службі або працювали в органах місцевого самоврядування, а також ті, проти кого застосовувалися спеціальні економічні санкції та інші обмежувальні заходи.

Детальніше Віктор Антоневич зупинився на тому, що для одноразового добровільного декларування декларант має розмістити кошти в національній та іноземній валютах у готівковій формі та/або банківських металах на поточних рахунках із спеціальним режимом використання в українських банках до подання одноразової добровільної декларації.

За участь в декларуванні держава гарантуватиме суб’єкту добровільного декларування звільнення від відповідальності за порушення податкового та валютного законодавства, нерозголошення відомостей, що містяться в деклараціях, і невикористання цих відомостей у кримінальних розслідуваннях відносно декларанта.

Учасники заходу активно обговорювали основні аспекти декларування. Наприкінці зустрічі платникам надані тематичні матеріали.