Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Новації законодавства, застосування РРО та декларування доходів: у Братській ДПІ відбулась чергова зустріч

опубліковано 21 лютого 2022 о 16:43

Начальник Братської  ДПІ ГУ ДПС у Миколаївській області Людмила Власенко та працівники інспекції  надають  консультаційну допомогу бізнесу щодо роз’яснення податкового законодавства.

Під час чергової зустрічі, податківці розповіли про розмір мінімальної зарплати з 1 січня 2022 року, про терміни надання звітності для ФОПів та терміни сплати податкових зобов’язань.

Також податківці нагадали присутнім, що з 1 січня в Україні стартувала кампанія декларування громадянами доходів, які вони отримали у минулому році. Тобто, у 2022 році громадяни мають задекларувати доходи 2021 року. Людмила Власенко навела перелік доходів, які підлягають декларуванню, терміни подання декларацій та які податки і в який термін необхідно сплатити із задекларованих доходів

Наступним питанням зустрічі було одноразове (спеціальне) добровільне декларування. Податківиця зазначила, що одноразове добровільне декларування триватиме лише один рік: з 1 вересня 2021 року до 1 вересня 2022 року. Протягом цього часу громадяни України матимуть право подати одноразову добровільну декларацію із зазначенням активів, що їм належать, і з яких не були сплачені податки і збори до 1 січня 2021 року. Також спікер розповіла, які активи підпадають під одноразове добровільне декларування, про ставки збору та терміни сплати. Подача одноразової декларації є правом, а не обов’язком фізичної особи.

Значну увагу під час зустрічі було приділено обговоренню питання щодо застосування ФОПами, які є платниками єдиного податку 2-3 груп, реєстраторів розрахункових операцій. Людмила Власенко наголосила, що суб’єкти господарювання, які здійснюють розрахункові операції в готівковій або в безготівковій формі, при продажу товарів у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг, зобов’язані проводити розрахункові операції на повну суму покупки через РРО або ПРРО зі створенням у паперовій або електронній формі відповідних розрахункових документів. Також  розповіла про переваги новітніх програмних РРО.

Підсумовуючи роботу, було зазначено, що податківці й надалі проводитимуть заходи роз’яснювального характеру, аби суб’єкти господарювання мали можливість працювати виключно в правовому полі.

Під час зустрічі платникам надана друкована продукція.