Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

У Вітовській ДПІ тривають навчальні семінари

опубліковано 22 лютого 2022 о 15:04

Для суб’єктів підприємницької діяльності податківці кожного дня проводять зустрічі щодо особливостей застосування РРО/ПРРО платниками єдиного податку у  2022 році, порядку ведення обліку товарних запасів та одноразового декларування активів фізичних осіб. Так, фахівці Вітовської ДПІ ГУ ДПС у Миколаївській області на зустрічі, що відбулась днями, з фізичними особами – підприємцями наголосили, що з 1 січня 2022 року платники єдиного податку другої-четвертої груп, які проводять готівкові розрахунки незалежно від обраного виду діяльності зобов’язані застосовувати реєстратори розрахункових операцій або програмні РРО. Водночас спрощенці, які працюють у селах та селищах мають право РРО не використовувати, але повинні вести КОРО та розрахункові книжки. Старший державний інспектор Інна Островська розповіла, як зареєструвати РРО та ПРРО та переваги користування останнім.

Податківиця зазначила, що фізичні особи – підприємці на загальній системі оподаткування, фізичні особи – підприємці – платники єдиного податку третьої групи, які зареєстровані платниками податку на додану вартість та підприємці другої - четвертої груп, які здійснюють реалізацію технічно-складних побутових товарів, що підлягають гарантійному ремонту, реалізацію лікарських засобів, виробів медичного призначення, реалізацію ювелірних виробів зобов’язані вести облік товарних запасів.

Старший державний інспектор нагадала, що до 1 вересня 2022 року громадяни України мають можливість задекларувати свої активи, при придбанні яких податки та збори не були сплачені. Посадовиця розповіла, які фізичні особи мають право на «податкову амністію», які об’єкти можна декларувати, як визначити базу оподаткування та який порядок подання одноразової декларації. Нагадала і про кампанію декларування доходів громадян за 2021 рік, яка розпочалась 1 січня та триватиме до 3 травня 2022 року. 

Інна Островська поінформувала також про подання звітності з використанням «Електронного кабінету платника», а саме – щодо порядку обміну електронними документами з контролюючими органами.

Вона також ознайомила платників податків з Електронним кабінетом, акцентувала увагу на те, що меню «Введення звітності» надає користувачу електронного кабінету можливість створити, редагувати, підписувати та надсилати податкову, пенсійну та статистичну звітність до ДПС, Пенсійного фонду України та органів статистики.

Учасники зустрічі дізнались, як можна подати заяву за формою № 5ДР у разі зміни громадянином місця проживання (податкової адреси), прізвища, імені тощо та отримати довідку про доходи через е-кабінет.

Крім цього, розповіла про сплату податків через єдиний рахунок та наголосила на дотриманні правильності заповнення платіжних документів.