Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

На «гарячому» зв’язку Братська ДПІ

опубліковано 03 травня 2023 о 11:07

За участі старшого державного інспектора Братської ДПІ Головного управління ДПС у Миколаївській області Наталії Уржуховської відбувся сеанс телефонного зв’язку «гаряча лінія». Під час сеансу платники податків отримали вичерпні відповіді на запитання, які їх цікавили. Зокрема, щодо правил заповнення реквізиту «Призначення платежу» платіжної інструкції, здійснення розрахунку мінімального податкового зобов’язання та відповідальності за його несплату.

Фахівець поінформувала про використання з 01 липня 2023 року виключно структурованого формату реквізиту «Призначення платежу», який включає заповнення тільки двох обов’язкових полів, а саме «Код виду сплати» та «Додаткова інформація запису». Вона зазначила, що для всіх платників запроваджено перехідний період, який надає можливість до 01 липня 2023 року при сплаті податків, зборів, платежів та єдиного внеску використовувати і старий формат реквізиту «Призначення платежу». 

Наталія Уржуховська також розповіла, що юридичні особи та фізичні особи – підприємці будуть зобов’язані у складі податкової декларації за рік подавати додаток з розрахунком загального мінімального податкового зобов’язання за 2022 рік. Звичайним людям не потрібно самостійно звітувати за мінімальне податкове зобов’язання. Замість них податкова до 1 липня поточного року самостійно визначатиме розмір загального мінімального податкового зобов’язання і надсилатиме податкове повідомлення - рішення. Ті, хто отримав податкове повідомлення-рішення від податкової, має сплатити визначену суму мінімального податкового зобов’язання протягом 60 днів з дня вручення. Хто не згоден із розрахунком мінімального податкового зобов’язання має право звернутися до податкового органу для проведення звірки даних протягом 30 днів з дня вручення податкового повідомлення - рішення. Якщо ви передаєте земельну ділянку в офіційну оренду, то обов’язок зі звітування та сплати переходить на орендаря такої ділянки.

В інспекції зазначили, що податковим законодавством не вставлено окремої відповідальності щодо мінімального податкового зобов’язання, але у разі несплати або несвоєчасної сплати мінімального податкового зобов’язання будуть застосовуватись штрафні санкції.