Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Як отримати податкову знижку за навчання?

опубліковано 05 травня 2023 о 08:32

До Кривоозерської ДПІ Головного управління ДПС у Миколаївській області постійно звертаються громадяни щодо надання консультації з питань отримання податкової знижки за навчання.

Як повідомила головний державний інспектор Кривоозерської ДПІ Наталія Галайда, держава повертає з бюджету частину податку на доходи фізичних осіб, утриманого із заробітної плати, з витрат, понесених на оплату за навчання. Таке право передбачене статтею 166 Податкового кодексу України. Студенти, які здобувають освіту на контрактній основі, мають право на певну компенсацію вартості освітніх послуг. Законодавством встановлена можливість повернути частину податку з суми, сплаченої за кожний навчальний рік – це так звана «податкова знижка». Право на податкову знижку за навчання мають лише фізичні особи, які отримують офіційно зарплату та платять з неї податок на доходи. 

Наталія Галайда наголосила, що при  розрахунку податкової знижки враховуються витрати, понесені за навчання у закладах дошкільної позашкільної, загальної, середньої, професійної та вищої освіти за здобуття відповідної освіти за себе або члена сім’ї першого ступеня споріднення.

Податківиця звернула увагу, що разом з декларацією необхідно надати  платіжні та розрахункові документи, зокрема квитанції, фіскальні або товарні чеки, прибуткові касові ордери, із зазначенням особи, яка звернулася за податковою знижкою, копії договорів за їх наявності, в яких обов’язково повинна бути відображена вартість послуг і строк оплати за такі послуги.

Фахівець ДПІ надала допомогу платникам податків щодо заповнення декларації на отримання податкової знижки за навчання та відповіла на всі запитання, які цікавили платників.