Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Відновлення довоєнного стану системи оподаткування зацікавило платників Арбузинської ДПІ

опубліковано 22 травня 2023 о 14:18

В Арбузинській ДПІ Головного управління ДПС у Миколаївській області проведено інформаційно-роз’яснювальну роботу щодо визначення загального мінімального податкового зобов’язання фізичним особам, які не зареєстровані як фізичні особи – підприємці. 

Фахівці інспекції наголошують, що визначення загального мінімального податкового зобов’язання фізичним особам, здійснюється контролюючими органами за податковою адресою таких осіб до 1 липня року, наступного за звітним. Платниками податку до бюджету сплачується лише позитивне значення різниці між сумою загального мінімального податкового зобов’язання та сумою сплачених протягом податкового (звітного) року податків, зборів, платежів, пов’язаних з виробництвом та реалізацією власної сільськогосподарської продукції земельними ділянками, віднесеними до сільськогосподарських угідь. 

В інспекції зазначили, що вперше фізичні особи, які не зареєстровані як фізичні особи – підприємці, отримають податкове повідомлення – рішення з детальним розрахунком суми річного податкового зобов’язання з податку за земельні ділянки, віднесені до сільськогосподарських угідь, до 01.07.2023. Платник зобов’язаний сплатити зазначену у податковому повідомленні – рішенні суму податку протягом 60 днів з дня вручення податкового повідомлення-рішення.

Крім того, фахівці розповіли платникам про зміни до податкового законодавства, які направлені на відновлення довоєнного стану системи оподаткування. Так, з 1 липня 2023 року відбудеться скасування дії окремих норм законодавчих актів, запроваджених на період до припинення або скасування воєнного стану на території України. А саме, відновлюється проведення документальних перевірок; відновлюються штрафні санкції за порушенням податкового законодавства; відновлюється перебіг строків, визначених податковим законодавством; відновлюються штрафні санкції за порушення правильності нарахування, обчислення та сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування; відновлюються штрафні санкції за порушення порядку використання РРО/ПРРО.