Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

У Березанській ДПІ проведено зустрічі з ФОП з питань реєстрації РРО/ПРРО             

опубліковано 01 вересня 2023 о 13:52

Начальник Березанської ДПІ ГУ ДПС у Миколаївській області Олександр Фойна та заступник начальника ДПІ Лілія Редька провели ряд зустрічей з з представниками бізнесу Березанщини. 

У ході проведених зустрічей було наголошено на необхідності застосування засобів РРО/ПРРО при провадженні діяльності у зв’язку з відновленням положення щодо відповідальності суб’єктів господарювання за порушення вимог Закону України № 265/95-ВР «Про застосування РРО у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» (далі - Закон) відповідно до Закону України від 30 червня 2023 року № 3219-IX «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо особливостей оподаткування у період дії воєнного стану».

Фахівці роз’яснили, що починаючи з 1 жовтня 2023 року у разі встановлення контролюючими органами факту не проведення розрахункових операцій через РРО/ПРРО з фіскальним режимом роботи, будуть застосовуватись фінансові санкції, передбачені п. 1 ст. 17 Закону, а саме 100 відсотків вартості проданих товарів (послуг) з порушенням - за перше порушення; 150 відсотків вартості проданих товарів (послуг) з порушенням - за кожне наступне вчинене порушення. 

Також було зауважено, що для підприємців пропонується безоплатне ПРРО від ДПС, функціонал якого відповідає законодавчим вимогам, а придбання, оновлення та застосування не потребує витрат та спеціальних навичок користувача. При цьому безкоштовну програму можна встановити на будь-який зручний пристрій, який є у підприємця. 

Також наголошено на тому, що підприємці можуть використовувати будь-який програмний РРО, представлений на ринку. Про більш детальну інформацію щодо реєстрації та користування ПРРО від ДПС можливо дізнатися на офіційному сайті в банері (http://tax.gov.ua/baneryi/programni-rro).

Також ФОП було роз’яснено у яких видах здійснення діяльності реєстратори розрахункових операцій та/або програмні реєстратори розрахункових операцій, та розрахункові книжки не застосовуються

Крім того, на зустрічах обговорено питання щодо легалізації найманої праці відповідно до вимог діючого законодавства та питання правильності нарахування та сплати орендної плати за земельну ділянку.