Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Центральна ДПІ: Відбувся «круглий стіл» з представниками органів місцевого самоврядування

опубліковано 11 вересня 2023 о 14:01

Податківці Центральної державної податкової інспекції Головного управління ДПС у Миколаївській області продовжують активну інформаційно – роз'яснювальну роботу серед громадськості та бізнесу щодо застосування основних аспектів Закону України від 30 червня 2023 року №3219-ІХ «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо особливостей оподаткування у період дії воєнного стану», зокрема в частині застосування РРО/ПРРО.

Начальниця Центральної ДПІ Лариса Сілочі та заступниця начальника інспекції Ірина Сологуб взяли участь у засіданні «круглого столу» з представниками територіальних громад міста - заступницею голови адміністрації Заводського району Миколаївської міської ради Світланою Чепіжко та керівництвом структурних підрозділів адміністрації.

У фокусі основної уваги зустрічі – фіскалізація готівкових розрахунків, оскільки це цивілізований шлях взаємин бізнесу з покупцем та державою, адже  фінансове забезпечення соціально-економічних програм територіальних громад залежить від розміру надходжень місцевих податків до бюджету.

Податківці наголосили, що всі суб’єкти господарювання (крім платників єдиного податку першої групи) з 01.01.2022 зобов’язані застосовувати реєстратори розрахункових операцій (РРО) та/або програмні реєстратори розрахункових операцій (ПРРО) незалежно  від виду діяльності та обсягу доходу. 

Такий обов’язок виникає у разі проведення розрахункових операцій в готівковій та/або безготівковій формі у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг. 

Особливу увагу присутніх звернули на  поновлення застосування з 01.10.2023 штрафних (фінансових) санкцій за порушення здійснення розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг для всіх суб’єктів господарювання  та особливості застосування штрафних санкцій  у період з 01.01.2022 по 01.10.2023. 

Також учасники зустрічі обговорили питання щодо бюджетоформуючих податків місцевих бюджетів, намітивши при цьому аспекти співпраці податківців з територіальною громадою.