Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Миколаївська ДПІ: Співпраця з територіальними громадами щодо застосування суб’єктами господарювання РРО/ПРРО

опубліковано 13 вересня 2023 о 15:59

Нещодавно очільниця Миколаївської ДПІ ГУ ДПС у Миколаївській області Олена Петровська разом з фахівцями інспекції провели зустріч з Головою Веснянської ОТГ – Леонідом Мухарським в рамках інформаційно-роз’яснювальної кампанії щодо застосування РРО/ПРРО. 

Під час зустрічі розглянуто актуальні питання  застосування РРО та платіжних терміналів при здійснені готівкових розрахунків,  переваги використання  та  порядок реєстрації ПРРО,  ведення товарного обліку та КОРО, та відновлення відповідальності за порушення вимог Закону України від 06.07.1995 року № 265/95-ВР «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» (далі – Закон № 265). 

Також обговорено новації, передбачені Законом України від 30 червня 2023 року № 3219-IX «Про внесення змін до Податкового кодексу України та законів України щодо особливостей оподаткування у період дії воєнного стану» (далі – Закон № 3219). Зокрема, з 01 жовтня 2023 року у разі встановлення контролюючими органами факту не проведення розрахункових операцій через РРО/ПРРО з фіскальним режимом роботи, будуть застосовуватись фінансові санкції, передбачені п. 1 ст. 17 Закону № 265.

Податківці зазначили, що умовою дотримання законодавства у сфері застосування РРО/ПРРО є реєстрація РРО/ПРРО в контролюючому органі. Процедури реєстрації РРО/ПРРО врегульовані відповідними порядками, затвердженими наказом Міністерства фінансів України від 14.06.2016 № 547 «Про затвердження порядків щодо реєстрації реєстраторів розрахункових операцій та книг обліку розрахункових операцій». Ці процедури максимально спрощені, враховують специфіку роботи РРО та ПРРО і здійснюються за заявницьким принципом.

Особливу увагу приділили питанням застосування РРО/ПРРО на перевагах застосунку програмного РРО, розробленого ДПС України. Отже, ПРРО має безліч переваг перед класичними, а саме: вільний вибір для суб’єкта господарювання; відсутність посередників (екваєра, ЦСО); відсутність експертизи для комерційних ПРРО; пристосованість для будь-якого пристрою, що підтримує операційну систему Windows, Android; іOS; WEB-ВЕРСІЯ; реєстрація в режимі онлайн в контролюючому органі; виключно електронний документообіг; безкоштовність програмного забезпечення (програмне рішення ДПС).

Фахівці Миколаївської ДПІ ГУ ДПС у Миколаївській області повідомили, що суб’єкти господарювання можуть зареєструвати ПРРО, скориставшись безкоштовним програмним рішенням, яке розміщено на веб-сайті ДПС України у банері «Програмні РРО» за посиланням https://tax.gov.ua/baneryi/programni-rro/.