Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

У Миколаївській ДПІ триває робота щодо популяризації застосування РРО/ПРРО

опубліковано 15 вересня 2023 о 10:38

Фахівцями Миколаївської ДПІ ГУ ДПС у Миколаївській області проведено зустрічі з платниками податків в рамках інформаційно-роз’яснювальної кампанії щодо популяризації застосування РРО/ПРРО, актуальних питань податкового законодавства та користування Електронним кабінетом платника податків. 

Під час зустрічей розглянуто актуальні питання  застосування РРО та платіжних терміналів при здійснені готівкових розрахунків, порядок реєстрації ПРРО,  ведення товарного обліку та КОРО, надано інформацію щодо змін у сфері використання РРО/ПРРО, які вступили в силу з 01 серпня 2023 року. 

Фахівці Миколаївської ДПІ повідомили платникам про нюанси реєстрації РРО/ПРРО та поновлення відповідальності за порушення вимог Закону України «Про застосування РРО у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг». Також не залишили без уваги положення Закону України від 30 червня 2023 року № 3219-IX «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо особливостей оподаткування у період дії воєнного стану».

Нагадали, що суб’єкти господарювання, які перебувають на II-IV групах спрощеної системи оподаткування, повинні встановити та використовувати РРО та/або ПРРО у своїй діяльності. Платникам нагадують, що відповідно до законодавчих вимог, РРО та/або ПРРО не застосовують платники єдиного податку 1 групи, які не використовують працю найманих осіб, здійснюють виключно роздрібний продаж товарів із торговельних місць на ринках та/або провадять господарську діяльність з надання побутових послуг населенню та обсяг доходу яких протягом календарного року не перевищує 167 розмірів мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня податкового (звітного) року.

Податківці детально поінформували про алгоритм реєстрації РРО та ПРРО, а також переваги їх використання у підприємницькій діяльності. Особливу увагу звертають на можливість використання програмних РРО, що є альтернативою класичним касовим апаратам. 

Також посадовці зазначили, що застосування РРО/ПРРО підвищує ефективність контролю за дотриманням законодавства у сфері захисту прав споживачів завдяки праву останніх вимагати фіскальний чек. Зазначені норми сприяють прозорим та рівним конкурентним умовам для всіх учасників ринку та несуть в собі загрози тільки для недобросовісних його учасників. Норми обов’язкового використання РРО/ПРРО сприяють збільшенню надходжень до державного та місцевих бюджетів, посиленню захисту прав споживачів та створенню рівних і цивілізованих умов ведення бізнесу. Це, у свою чергу, посилить спроможність нашої держави забезпечувати нагальні потреби захисників та захисниць в умовах воєнного стану, а також належну соціальну підтримку громадян.