Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Податківці Арбузинщини консультують з питань застосування й реєстрації РРО або програмних РРО

опубліковано 19 вересня 2023 о 13:13

Начальницею Арбузинської ДПІ ГУ ДПС у Миколаївській області Аллою Василенко щоденно проводиться роз’яснювальна робота щодо дотримання суб’єктами господарювання вимог Закону України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг», та порядку реєстрації програмного забезпечення. 

Також керівниця податкової інспекції наголосила, що в рамках дії Закону України № 3219-ІХ «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших Законів України щодо особливостей оподаткування у період дії воєнного стану» вже з 01 жовтня 2023 року відновлюється застосування штрафних санкцій за порушення представниками бізнесу використання реєстраторів розрахункових операцій та програмних РРО.

Крім того, податківці інформують суб'єктів господарювання про можливість вибору між класичним РРО чи його аналогом - програмним РРО, залежно від виду діяльності та фінансових можливостей. Для реєстрації програмного реєстратора розрахункових операцій платник повинен перебувати на обліку в контролюючому органі. Також на обліку має перебувати його господарська одиниця, де буде використовуватись ПРРО, про яку потрібно повідомити контролюючий орган відповідно до вимог пункту 63.3 статті 63 Податкового кодексу України, подавши повідомлення за формою № 20-ОПП. 

Головна державна інспекторка Наталя Задера у свою чергу надає практичну допомогу в реєстрації ПРРО, що здійснюється на підставі Заяви про реєстрацію програмного реєстратора розрахункових операцій за формою № 1-ПРРО, та подається у електронній формі за основним місцем обліку суб’єкта господарювання як платника податків через Електронний кабінет. Після включення ПРРО до реєстру програмних реєстраторів розрахункових операцій такий ПРРО може використовуватись суб’єктом господарювання.