Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

У Снігурівській ДПІ триває активна роз’яснювальна робота з питань застосування РРО/ПРРО

опубліковано 20 вересня 2023 о 10:21

У рамках інформаційно-розʼяснювальної кампанії щодо новацій податкового законодавства, передбачених Законом України від 30 червня 2023 року № 3219-ІХ «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо особливостей оподаткування у період дії воєнного стану» на Снігурівщині триває системна роз’яснювальна робота щодо обов’язкового застосування РРО/ПРРО підприємцями, які проводять розрахункові операції у сфері торгівлі і послуг.

Так, фахівцями Снігурівської ДПІ Головного управління ДПС у Миколаївській області проведено ряд зустрічей з підприємцями у торгових точках та безпосередньо в податковій інспекції.

У ході спілкування з платниками податківці наголосили, що з 01 січня 2022 року платники єдиного податку другої – четвертої груп зобов’язані застосовувати реєстратори розрахункових операцій або програмні РРО у разі проведення готівкових розрахунків. Звільняються від застосування РРО лише платники єдиного податку першої групи, та підприємці, які здійснюють торгівлю товарів на території села. Водночас звернуто увагу, що на території села підприємці зобов’язані вести РК та КОРО.

Фахівці інспекції зазначили, що платники можуть самостійно обирати модель РРО, або використовувати його аналог – програмний РРО. При цьому Програмний РРО - це може бути програма, чи додаток на смартфон, планшет, комп’ютер, який дозволяє з будь-якого пристрою сформувати розрахунковий документ. Програмне забезпечення надається податковою службою безкоштовно, а завантажити його можна на будь-який гаджет подавши заяву за формою 1-ПРРО через «Електронний кабінет платника податків». 

Під час зустрічей податківці акцентували увагу на тому, що у разі виникнення питань щодо реєстрації ПРРО чи його використання платники можуть звертатися до податкової інспекції, а більш  детальніше, з інформаційними матеріалами щодо впровадження та застосування ПРРО можна ознайомитися на сайті ДПС України в банері «Програмні РРО» (https://tax.gov.ua/baneryi/programni-rro/), розділи якого містять посилання на програмні рішення, нормативно-правові акти, повідомлення, роз’яснення, відповіді на актуальні питання для платників.