Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Миколаївська ДПІ: Тривають зустрічі податківців з органами місцевого самоврядування з актуальних питань податкового законодавства

опубліковано 27 вересня 2023 о 10:33

У Миколаївській ДПІ ГУ ДПС у Миколаївській області в рамках інформаційно-роз’яснювальної кампанії щодо застосування РРО/ПРРО, актуальних питань податкового законодавства та користування Електронним кабінетом за участі очільниці інспекції Олени Петровської та фахівців інспекції проведено зустріч з Головою Нечаянської ОТГ Миколою Вівчаром. 

Під час зустрічі розглянуто питання  застосування РРО та платіжних терміналів при здійснені готівкових розрахунків,  переваги використання  та  порядок реєстрації ПРРО,  ведення товарного обліку та КОРО, та відновлення відповідальності за порушення вимог Закону України від 06 липня 1995 року № 265/95-ВР «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» (далі – Закон № 265). 

У ході спілкування податківиця Миколаївської ДПІ нагадала про нюанси реєстрації РРО/ПРРО, поновлення відповідальності за порушення вимог Закону № 265. Також зауважила, що використання РРО (ПРРО) є обов’язковим для фізичних осіб – підприємців 2, 3, 4 груп спрощеної системи оподаткування та на загальній системі оподаткування, незалежно від виду діяльності та обсягу доходу. Натомість використання РРО (ПРРО) не є обов’язковим для фізичних осіб – підприємців – платників єдиного податку 1 групи, які не використовують працю найманих осіб, здійснюють виключно роздрібний продаж товарів із торговельних місць на ринках та/або провадять господарську діяльність з надання побутових послуг населенню та обсяг доходу яких протягом календарного року не перевищує 167 розмірів мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 01 січня податкового (звітного) року.

Особливу увагу податківці приділили питанням застосування РРО/ПРРО та перевагах застосунку програмного РРО, розробленого ДПС України. 

Отже, ПРРО має безліч переваг перед класичними, а саме: вільний вибір для суб’єкта господарювання; відсутність посередників (екваєра, ЦСО); відсутність експертизи для комерційних ПРРО; пристосованість для будь-якого пристрою, що підтримує операційну систему Windows, Android; іOS; WEB-ВЕРСІЯ; реєстрація в режимі онлайн в контролюючому органі; виключно електронний документообіг. 

Звернули увагу, що ДПС пропонує до застосування безоплатне ПРРО від ДПС, функціонал якого відповідає законодавчим вимогам, а придбання, оновлення та застосування не потребує витрат та спеціальних навичок користувача. Вибір суб’єкта господарювання щодо застосування ним у своїй господарській діяльності безоплатного, комерційного чи власного ПРРО, або РРО, не обмежується.

Фахівці Миколаївської ДПІ ГУ ДПС у Миколаївській області нагадали, що суб’єкти господарювання можуть зареєструвати ПРРО, скориставшись безкоштовним програмним рішенням, яке розміщено на веб-сайті ДПС України у банері «Програмні РРО» за посиланням https://tax.gov.ua/baneryi/programni-rro/.

З новинами податкового законодавства можна оперативно ознайомитись, підписавшись на сторінку Фейсбук ГУ ДПС у Миколаївській області: https://www.facebook.com/tax.mykolaiv/.