Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Податківці Березанщини надають роз’яснення щодо реєстрації волонтерської діяльності 

опубліковано 03 січня 2024 о 14:00

Начальник Березанської ДПІ ГУ ДПС у Миколаївській області Олександр Фойна та його заступниця Лілія Редька надали роз’яснення платникам про те, хто такий волонтер і як зареєструватися волонтером. 

Волонтер – це фізична особа - благодійник (громадянин України або іноземець чи особа без громадянства, яка перебуває в Україні на законних підставах), і досягла вісімнадцятирічного віку, провадить волонтерську діяльність на добровільній та безоплатній основі, внесена до Реєстру волонтерів антитерористичної операції та/або здійснення заходів із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії російської федерації, надає благодійну допомогу на користь осіб, визначених у статті 165 розділу IV Податкового Кодексу України.

Реєстр волонтерів антитерористичної операції та/або здійснення заходів із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії російської федерації - база даних, яка містить інформацію про волонтерів АТО та/або здійснення заходів із забезпечення НБО, що ведеться ДПС України за структурою. Реєстр необхідний для волонтерів, які збирають кошти на благодійність на свої особисті картки. Згідно з Податковим кодексом України суми коштів, які збирає волонтер, не будуть включатися до його щорічного оподатковуваного доходу. Важливо, щоб кошти, які отримує волонтер, були зібрані на спеціальний рахунок або картку, а також, щоб витрати на благодійність були документально підтвердженими. Підтвердженням можуть бути чеки, накладні, фотопідтвердження.

Фахівці інспекції зазначили, що для того, щоб зареєструватися волонтером, потрібно подати документи до органу Державної податкової служби за місцем реєстрації: особисто або поштовим відправленням.

Перелік документів, які потрібно подати для реєстрації:

-  заява про включення до реєстру волонтерів, у якій обов’язково зазначається дата початку здійснення діяльності як волонтера;

-  копія ідентифікаційного коду;

-  копія паспорту ;

-  довідка про відкриття рахунку, на який будуть збиратися благодійні внески за формою №4-РВ. Отримати її можна у банку, де  відкритий рахунок.

Заяву можна подати також  в електронній формі засобами Єдиного державного вебпорталу електронних послуг.

Заяви подані у паперовій та електронній формі підлягають обов’язковій реєстрації в журналі в день їх прийняття. Після розгляду заяви до журналу вноситься відмітка про включення до Реєстру або про відмову у включенні до Реєстру, а також реквізити листа фізичній особі - благодійнику про результати розгляду заяви, поданої в паперовій формі/квитанції для заяв, поданих в електронній формі. 

Наприкінці розмови податківці наголосили - якщо будемо тримати волонтерський фронт - будемо впевнено крокувати разом до Перемоги!