Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Як відкрити ФОП через державний портал «Дія»? – розповіли платникам у Арбузинській ДПІ

опубліковано 13 червня 2024 о 16:12

Під час зустрічей з платниками податків головна державна інспекторка Арбузинської ДПІ ГУ ДПС у Миколаївській області Наталя Задера надала роз’яснення щодо реєстрації фізичною особою-підприємцем через Єдиний державний портал послуг «Дія». Детально розповіла про перелік документів, необхідних для реєстрації підприємництва. 

Окрім цього звернула увагу, що для ведення підприємницької діяльності необхідно отримати цифровий підпис — це можна зробити в акредитованих центрах сертифікації ключів, онлайн через Приват 24, Монобанк чи інші банківські сервіси за кілька хвилин.

Роз’яснила платникам алгоритм дій, зокрема необхідно:

зареєструватися на порталі Дія в особистому кабінеті користувача;

визначитися з видами діяльності, формою оподаткування (загальна чи спрощена, відсоток податку залежить від обраних кодів діяльності);

подати заяву – після цього автоматично згенерується відповідь про подачу заявки на внесення до Єдиного державного реєстру (ЄДР). 

При цьому податківиця відмітила, що уся процедура триває близько 10 хвилин.

Окремо ставати на облік у податкову службу не потрібно: після реєстрація в ЄДР, заявка до податкового органу надійде автоматично. 

Акцентувала увагу майбутніх підприємців, що потрібно також подбати про придбання та реєстрацію у контролюючому органі РРО (реєстратор розрахункових операцій) – це касовий апарат, який використовується при продажу товарів (наданні послуг), під час купівлі-продажу іноземної валюти та/або реєстрації кількості проданих товарів (наданих послуг), для приймання готівки з метою подальшого переказу. Зауважила, що у випадку, якщо підприємець працюватимете на І групі оподаткування чи прийматиме оплату виключно безготівково через банківські реквізити IBAN, у такому випадку РРО не потрібно використовувати.