Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Вітовська ДПІ: Співпраця з органами місцевої влади завжди серед пріоритетів роботи

опубліковано 18 червня 2024 о 15:01

Зустрічі з представниками  Воскресенської та Галицинівської територіальних громад відбулися у Вітовській ДПІ Головного управління ДПС у Миколаївській області. 

Начальниця податкової інспекції Світлана Архипова зазначила, що майнові податки є важливим доходом місцевого бюджету, і в подальшому використовуються для фінансування різноманітних соціальних та інфраструктурних проєктів. 

Податківиця поінформувала представників місцевого самоврядування про особливості нарахування та сплати мінімального податкового зобов’язання (далі – МПЗ), а також звернула увагу на важливість проведення роз’яснювальної роботи з фізичними особами задля своєчасного оновлення інформації про зміни в особистих даних.  

Зауважила, що попри запровадження МПЗ, нарахування земельного податку залишається чинним. Однак при визначенні МПЗ враховується сплачений земельний податок.  Для розрахунку МПЗ необхідно насамперед знати нормативно-грошову оцінку земельної ділянки, або нормативно-грошову оцінку 1 гектару в області, де розташована така ділянка, із врахуванням індексацій у разі, якщо нормативно-грошова оцінка землі не проведена. Окрім цього, розмір МПЗ залежить від кількості календарних місяців, протягом яких земельна ділянка перебуває у власності, оренді чи користуванні.  Якщо земельна ділянка перебуває в офіційній оренді, тоді сплачувати МПЗ  буде не власник, а орендар.   

Світлана Архипова відмітила, що у разі виявлення розбіжностей між наявним у власності майном та майном, зазначеним в податкових повідомленнях-рішеннях, громадяни можуть провести звірку в Центрі обслуговування платників, пред’явивши відповідні документи на право власності, купівлі-продажу майнових об’єктів тощо.   

У ході бесід посадовиця підкреслила, що сучасні інформаційні рішення ДПС дозволяють кожному платнику обрати найбільш зручний та комфортний варіант взаємодії з податковою службою. Тож платникам варто зареєструватися в Електронному кабінеті платника податків та активно користуватися онлайн-сервісами ДПС.