Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Миколаївська ДПІ: Зустрічі з представниками громад тривають

опубліковано 25 червня 2024 о 15:17

Днями очільниця Миколаївської ДПІ ГУ ДПС у Миколаївській області Олена Петровська разом з фахівцями зустрілися з головою Ольшанської ОТГ Тетяною Щербиною та обговорили питання отримання податкової знижки та сплати мінімального податкового зобов’язання.

Податківці повідомили, що фізичні особи, які бажають реалізувати своє право на податкову знижку за 2023 рік, можуть подавати податкову декларацію протягом всього 2024 року. 

Олена Петровська проінформувала про механізм розрахунку податкової знижки, заповнення декларації для отримання податкової знижки тощо.

Очільниця ДПІ наголосила, що для зручності подання декларації в «Електронному кабінеті платника» створено електронний сервіс «Податкова декларація про майновий стан і доходи», який дозволяє сформувати декларацію та подати її до контролюючого органу з копіями первинних документів, у т. ч. для використання права на податкову знижку. А також подати декларацію про майновий стан і доходи з метою декларування доходів чи отримання податкової знижки громадяни можуть через мобільний застосунок «Моя податкова».

Крім того, податківиця поінформувала про механізм сплати мінімального податкового зобов’язання. Вона зазначила, що визначення загального МПЗ фізичним особам, які не зареєстровані як фізичні особи – підприємці, здійснюється контролюючими органами за податковою адресою таких осіб до 1 липня року, наступного за звітним. 

Посадовиця звернула увагу на те, що платниками податку до бюджету сплачується лише позитивне значення різниці між сумою загального МПЗ та сумою сплачених протягом податкового (звітного) року податків, зборів, платежів, пов’язаних з виробництвом та реалізацією власної сільськогосподарської продукції та/або з власністю та/або користуванням (орендою, суборендою, емфітевзисом, постійним користуванням) земельними ділянками, віднесеними до сільськогосподарських угідь. 

Також голові ОТГ було надано кваліфіковані роз’яснення з інших питань податкового законодавства, які виникали у ході робочої зустічі.