Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

У Миколаївській ДПІ нагадали платникам про нарахування земельного податку 

опубліковано 04 липня 2024 о 09:02

У Миколаївській ДПІ ГУ ДПС у Миколаївській області відбулася зустріч з платниками податків щодо популяризації користування Електронним кабінетом платника податків, нарахування земельного податку та мінімального податкового зобов’язання, а також щодо актуалізації даних Державного реєстру фізичних осіб при зміні місця проживання (податкової адреси), прізвища, імені, по батькові.

Фахівці ДПІ поінформували відвідувачів, що сьогодні електронні сервіси ДПС забезпечують дистанційне спілкування платників з податковою службою та значно спрощують отримання адміністративних послуг, довідок та подання звітності. Найбільш функціональним електронним сервісом ДПС є «Електронний кабінет платника податків» (далі – Електронний кабінет), який є захищеним, персоналізованим та безпечним для суб’єктів господарювання і громадян та використовується для формування та надсилання документів звітності в електронній формі. Платник може скористатися Електронним кабінетом за посиланням cabinet.tax.gov.ua. 

Податківці також наголосили про важливість сплати мінімального податкового зобов’язання (далі – МПЗ), зокрема, що МПЗ не визначається для земельних ділянок, земельних часток (паїв), за які не нараховувалися та не сплачувалися плата за землю або єдиний податок четвертої групи, що перебувають у консервації, або забруднені вибухонебезпечними предметами, або щодо яких прийнято рішення про надання податкових пільг зі сплати місцевих податків та/або зборів на підставі заяв платників податків про визнання земельних ділянок непридатними для використання у зв’язку з потенційною загрозою їх забруднення вибухонебезпечними предметами. МПЗ для таких земельних ділянок не визначається за період, за який не визначається плата за землю або єдиний податок четвертої групи.

Крім того, спеціалісти ДПІ роз’яснили громадянам норми податкового законодавства щодо внесення змін до даних Державного реєстру фізичних осіб при зміні місця проживання (податкової адреси), прізвища, імені, по батькові тощо. Для внесення змін до Державного реєстру фізичних осіб – платників податків громадянам необхідно звернутися до державної податкової інспекції чи Центру обслуговування платників незалежно від місця проживання. Для заповнення Заяви за формою №5ДР використовуються дані документа, що посвідчує особу (паспорт), та інших документів, які підтверджують зміни таких даних. 

Під час зустрічі платникам фахівці продемонстрували, як користуючись Електронним кабінетом фізичні особи – платники податків можуть самостійно подати заяву за формою №5ДР та додати скановані копії документів.