Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Щодо стягнення заборгованості з ЄСВ

опубліковано 29 жовтня 2020 о 08:43

Обов’язок адмініструвати надходження єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, а також контроль за його сплатою, додатково до адміністрування загальнодержавних та місцевих податків і зборів  покладено на податкові органи, починаючи з жовтня 2013 року.

Єдиний внесок є основним джерелом наповнення Фонду соціального страхування, за рахунок якого фінансуються державні соціальні програми, здійснюється виплата пенсій, матеріальної допомоги тощо.

Станом на 01.10.2020 року сума заборгованості з ЄСВ (без урахування банкрутів) склала 479,9 млн грн та протягом 2020 року збільшилася на 46,5 млн гривень.

Про це повідомив начальник управління по роботі з податковим боргом ГУ ДПС у Миколаївській області Олександр Школяр.

За його словами, значне зростання заборгованості з ЄСВ з початку року відбулося у зв’язку з несплатою квартальних нарахувань фізичними особами-підприємцями, які обрали спрощену систему оподаткування та платниками, які перебувають на загальній системі оподаткування, а також особами, які провадять незалежну професійну діяльність, в зв’язку зі змінами в законодавстві.

Відповідно до п.п.7.1.2 п.7.1 ст.7 Закону України від 08 липня 2020 року № 2464-VI «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» (далі – Закон № 2464) у разі якщо платником не отримано дохід (прибуток) у звітному кварталі або окремому місяці звітного кварталу, такий платник зобов’язаний визначити базу нарахування, але не більше максимальної величини бази нарахування єдиного внеску, встановленої цим законом. При цьому сума єдиного внеску не може бути меншою за розмір мінімального страхового внеску.

Такі платники сплачують єдиний внесок один раз на квартал до 20 числа місяця, що настає за кварталом, за який сплачується єдиний внесок. При цьому сума єдиного внеску не може бути меншою за розмір мінімального страхового внеску за кожен місяць такого кварталу.

У відомстві зазначають, що податковими органами застосовуються заходи стягнення, які запроваджено Законом № 2464. Робота по стягненню заборгованості з єдиного внеску з боржників здійснюється податковими органами спільно з органами державної виконавчої служби (ДВС).

Крім того, податковими органами з метою більш ефективного відпрацювання заходів щодо стягнення боргу з ЄСВ проводяться звірки з територіальними органами державної виконавчої служби.

Так, протягом січня-вересня 2020 року передано 4732 вимоги до органів державної виконавчої служби. За результатами направлення вищезазначених вимог в рахунок погашення заборгованості з ЄСВ надійшло 48,9 млн грн, у тому числі від органів ДВС –7,9 млн гривень.