Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Про шляхи ліквідації заборгованості щодо сплати податків йшлося на нараді в Миколаївській ОДА

опубліковано 03 березня 2021 о 17:45

У Миколаївській обласній державній адміністрації відбулася відеоселекторна нарада голови облдержадміністрації Віталія Кіма з міськими, селищними, сільськими головам територіальних громад Миколаївської області.

У нараді взяли участь голова Миколаївської обласної ради Ганна Замазєєва, перший заступник голови облдержадміністрації Георгій Решетілов, заступники голови облдержадміністрації Ігор Кузьмін та Микола Марінов, в. о. заступника начальника Головного управління ДПС у Миколаївській області Ольга Купчишина, начальник управління по роботі з податковим боргом ГУ ДПС у Миколаївській області Олександр Школяр, керівники органів влади та місцевого самоврядування.

Одним із важливих питань порядку денного, стало питання про податкову заборгованість зі сплати податків і зборів до місцевих бюджетів Миколаївської області, шляхів скорочення та недопущення утворення нової податкової заборгованості та проведення кампанії щодо декларування доходів громадян, отриманих у 2020 році.

В. о. заступника начальника Головного управління ДПС у Миколаївській області Ольга Купчишина, підкреслила, що сьогодні ми вже можемо говорити про певну позитивну динаміку у погашенні податкового боргу. Протягом січня 2021 року податковий борг по платежах зведеного бюджету зменшився на 74,4 млн грн, або на 5,1 відс., по платежах державного бюджету – на 74,3 млн грн, або на 7,4 відсотка. У січні 2021 року надходження в рахунок погашення податкового боргу по платежах зведеного бюджету склали 10,7 млн грн, до державного – 9,6 млн гривень.

За словами Ольги Купчишиної, 10 грудня 2020 року набрав чинності Закон України від 04 грудня 2020 року № 1072-ІХ «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо соціальної підтримки платників податків врегулювання податкового боргу на період дії карантинних заходів, спричиненої корона вірусом. Відповідно до якого, платники які мали борг на 01.11.2020 року можуть скористатися можливістю списання штрафних санкцій та пені за умови сплати податкового боргу за основним платежем протягом 6 місяців з моменту вступу даного закону.

Платники мають подати до органу ДПС за місцем обліку такого податкового боргу заяву про на наміри скористатись даним положенням у довільній формі. Слід зазначити, що дана норма діє лише до 09 червня  2021 року.

ДПС у Миколаївській області протягом лютого 2021 року направлено головам ОТГ листи, стосовно роз’яснення змін до податкового кодексу для прийняття права скористатися даними змінами та подання до органу ДПС за місцем обліку такого податкового боргу заяву про на наміри скористатись даною нормою. Однак, на теперішній час жодна з ОТГ не скористалась нормами даних змін. Хоча є такі комунальні підприємства, які мають незначну заборгованість перед бюджетом, та не користуються даним правом. В результаті чого, місцевий бюджет недоотримує надходження коштів.

«Я вважаю, що до роботи щодо погашення заборгованості потрібно залучати голівтериторіальних громад, адже від сплати платежів та погашення заборгованості, безпосередньо, залежить наповнення місцевих бюджетів. А кошти, які надійдуть на рахунки місцевих рад за сплату податкової заборгованості дадуть можливість спрямувати їх на розвиток та реалізацію потреб того чи іншого населеного пункту, тому вкрай важливо вжити всі можливі заходи для погашення заборгованості перед бюджетом. Тільки сумлінне ставлення платників до своїх обов’язків щодо своєчасної сплати податків та розуміння необхідності термінового погашення заборгованості дозволить вирішити проблему створення нових боргів. Звісно, головна мета ГУ ДПС у Миколаївській області - не просто стягнути наявний податковий борг, а, насамперед, упередити його появу шляхом стимулювання платників податків до самостійної сплати зобов’язань. Саме за цим напрямом ми сьогодні й працюємо»,- зазначила Ольга Купчишина.

Також було розглянуто питання організації у 2021 році кампанії щодо декларування доходів громадян, отриманих у 2020 році. Особлива увагу була зосереджена на проведенні заходів щодо залучення до декларування громадян, які отримали доходи  від продажу власної сільськогосподарської продукції, що вирощена безпосередньо фізичною особою на земельних ділянках (паях) площею понад 2 гектари (одноосбіники).

У 2020 році до ГУ ДПС у Миколаївській області декларації про майновий стан і доходи подали 40638 громадян, які  відповідно до вимог Податкового кодексу України зобов’язані задекларувати отримані доходи. Загальна сума задекларованого доходу склала 1 396,4  млн грн., що на 514,9 млн грн. більше, ніж задекларований громадянами дохід за аналогічний період минулого року. До сплати задекларовано 89,8 млн грн. податку на доходи фізичних осіб, та  9,9 млн грн. військового збору, що  більше на 22,3 млн грн. та 2,8 млн грн, відповідно, від  задекларованих сум за аналогічний період минулого року.

В загальній кількості громадян, що подали декларації, найбільшу питому вагу (83,9 відс.) складають фізичні особи, що задекларували дохід від самостійного обробітку земельних ділянок (в т.ч. продаж сільськогосподарської продукції). 34109 громадянами задекларовано 351 млн.грн. отриманого доходу,  63,2 млн.грн. ПДФО та 5,3 млн.грн. військового збору. Слід зазначити, що задекларований цією категорією громадян податок на доходи фізичних осіб складає понад 70 відс. від загального обсягу задекларованого ПДФО. Загальна сума задекларованого доходу на 1 га  становить 1330 гривень.

За результатами проведеної наради учасниками було обговорено ряд завдань та прийнято відповідні рішення щодо аналізу фінансово-господарської діяльності підприємств-боржників, проведення заходів стягнення заборгованості, забезпечення скорочення податкового боргу, запобігання зростанню нових боргів перед бюджетом, а також щодо проведення кампанії декларування доходів громадян, отриманих у 2020 році.