Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

У Головному управлінні ДПС у Миколаївській області проведено робочу нараду щодо ліквідації заборгованості зі сплати податків та проведення кампанії декларування доходів громадян у 2021 році

опубліковано 10 березня 2021 о 16:17

Сьогодні, 10 березня, керівництвом податкової служби Миколаївщини спільно з представниками Миколаївської ОДА проведено робочу нараду щодо погашення заборгованості із сплати податків та організації проведення деклараційної кампанії доходів громадян, отриманих у 2020 році.

У нараді взяли участь в.о. начальника ГУ ДПС у Миколаївській області Дмитро Прокоф’єв, в. о. заступника начальника ГУ ДПС у Миколаївській області Ольга Купчишина, а також начальник управління по роботі з податковим боргом ГУ ДПС у Миколаївській області Олександр Школяр. У свою чергу, Миколаївську ОДА на нараді представляли: заступник голови облдержадміністрації Микола Марінов, радник голови облдержадміністрації Валентина Бондаренко, керівник патронатної служби голови облдержадміністрації Олександра Кукуруза.

За словами Дмитра Прокоф’єва, скорочення податкового боргу є одним із пріоритетних напрямів роботи ГУ ДПС у Миколаївській області. З метою скорочення податкового боргу податківці разом з представниками органів державної влади та місцевого самоврядування систематично проводять робочі зустрічі, під час яких оперативно вирішують питання координації спільних дій щодо ліквідації податкової заборгованості.

Як повідомила Ольга Купчишина, протягом січня 2021 року податковий борг по платежах зведеного бюджету зменшився на 74,4 млн грн, або на 5,1 відс., по платежах державного бюджету – на 74,3 млн грн, або на 7,4 відсотка. У січні 2021 року надходження в рахунок погашення податкового боргу по платежах зведеного бюджету склали 10,7 млн грн, до державного – 9,6 млн гривень.

Олександр Школяр зазначив, що податкові органи не зацікавлені в тому щоб підприємства, які мають податковий борг, банкрутіли. З метою упередження виникнення податкового боргу та оздоровлення фінансового стану підприємств, які мають тимчасові фінансові труднощі, Податковим кодексом України передбачено надання розстрочень податкових зобов’язань та податкового боргу. Застосування процедури розстрочення надає можливість платнику своєчасно виконувати свої зобов’язання перед державою та уникнути накопичення боргів.

Під час наради також обговорено питання стану надходжень до державного та місцевих бюджетів, а також організації кампанії декларування громадянами доходів, отриманих у 2020 році.

Особливу увагу під час зустрічі приділено обговоренню дорожної карти щодо декларування доходів громадян. Слід зазначити, що дорожня карта – результат спільної роботи ГУ ДПС у Миколаївській області та Миколаївської ОДА. Документ містить покроковий алгоритмом співпраці територіальних громад з податковими органами щодо залучення громадян до декларування.

За підсумками заходу, учасники наради висловили впевненість, що конструктивна співпраця податкової служби і Миколаївської ОДА сприяє зменшенню податкового боргу, збільшенню кількості громадян, залучених до декларування, усвідомленню платниками необхідності дотримання норм податкового законодавства та сплати податкових зобов’язнь та, як наслідок, збільшенню надходжень до бюджету.