Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

ДПС Миколаївщини інформує про новації щодо форми 20-ОПП

опубліковано 13 травня 2021 о 09:11

Головне управління ДПС у Миколаївській області нагадує платникам податків  щодо обов’язку подання повідомлення про об’єкти оподаткування або об’єкти, пов’язані з оподаткуванням за Форма № 20-ОПП.

Відповідно п.п. 63.3 статті  63 Податкового  Кодексу України (далі ПКУ), платник податків зобов’язаний стати на облік у відповідних контролюючих органах за основним та неосновним місцем обліку, повідомляти про всі  об’єкти оподаткування і об’єкти,  пов’язані   з оподаткуванням,  контролюючи органи за основним місцем обліку згідно з Порядком обліку платників податків, затвердженим наказом Міністерства фінансів України від 09.12.2011 № 1588, зі змінами та доповненнями (далі - Порядок № 1588).

Об'єктами оподаткування і об'єктами, пов'язаними з оподаткуванням або через які провадиться діяльність, є майно та дії, у зв'язку з якими у платника податків виникають обов'язки щодо сплати податків та зборів. Такі об'єкти за кожним видом податку та збору визначаються згідно з відповідними розділами ПКУ.

Звертаємо увагу що,   згідно з абзацом другим п. 117.1 ст. 117 ПКУ неподання  у строки та у випадках, передбачених  ПКУ, заяв або документів для взяття на облік у відповідному контролюючому органі, реєстрації змін місцезнаходження  чи внесення інших змін до своїх облікових даних, неподання виправлених документів для взяття на облік чи внесення змін, подання з помилками чи у неповному обсязі, неподання відомостей стосовно осіб, відповідальних за ведення бухгалтерського обліку та/або складення податкової звітності, відповідно до вимог,  встановлених ПКУ, тягнуть за собою накладення штрафу  на самозайнятих осіб у розмірі - 340 грн., на юридичних осіб, відокремлені підрозділи юридичної особи - 1020 гривень.  
У разі не усунення таких порушень або за ті самі дії, вчинені протягом року особою, до якої були застосовані штрафи за таке порушення, – тягнуть за собою накладення штрафу на самозайнятих осіб у розмірі 680 грн., на юридичних осіб, відокремлені підрозділи юридичної особи, – 2040 гривень (абзац четвертий п. 117.1 ст. 117 ПКУ).

Отже, з метою упередження застосування штрафних санкцій, пропонуємо звірити інформацію стосовно поданих (неподаних)  до податкової інспекції повідомлень про всі об’єкти оподаткування і об’єкти,  пов’язані   з оподаткуванням,  та у  разі  необхідності  надати до контролюючого органу    Форму  № 20-ОПП. 

Додатково інформуємо, що змінами до Порядку  № 1588, уточнено порядок подання повідомлення про об’єкти оподаткування за формою  № 20-ОПП.

Зокрема, пункт 8.2 розділу 8 доповнено нормою, відповідно до якої відокремлені підрозділи юридичної особи зобов’язані подавати інформацію про об’єкти оподаткування, що знаходяться на їх балансі, а юридична особа – інформувати про всі об’єкти оподаткування крім тих відомості щодо  яких надані до відповідних контролюючих органів відокремленими підрозділами такої юридичної особи. 

Змінами,  внесеними до пункту 8.4 розділу 8 передбачено, що у повідомленні за формою  № 20-ОПП  надається інформація про всі об’єкти оподаткування, що є власними, орендованими або переданими в оренду.

Під час надання повідомлень за формою № 20-ОПП застосовується принцип укрупнення інформації, яка надається про об’єкт оподаткування                   (наприклад,  якщо подається інформація про об’єкти оподаткування – офіс, склад, склад-магазин,  розташовані в одному офісному центрі за одною адресою, достатньо надати інформацію за одним із типів об’єктів оподаткування,  зазначивши у найменуванні: офіс, склад, склад-магазин).

При  цьому,  принцип укрупнення  інформації не застосовується під час надання інформації про об’єкти рухомого та нерухомого майна, які підлягають реєстрації у відповідному державному органі з отриманням відповідного реєстраційного номера (наприклад, у повідомленні Ф№20-ОПП надається інформація  і про земельну ділянку,  і про об’єкт нежитлової нерухомості, що розташований на такій земельній ділянці).

Інформація про однотипні  (за видом, використанням, станом та видом права власності) автомобільні транспортні засоби, які не є пунктами пересувної роздрібної торгівлі, громадського харчування або послуг, інших ніж пасажирські та вантажні перевезення,  може бути  подана в повідомленні за Ф№20-ОПП  як  узагальнена  з типом об’єкта оподаткування  «автомобільні транспортні засоби»  та  зазначенням кількості таких транспортних засобів в графі «Реєстраційний номер об’єкта оподаткування».

Повідомлення за Ф№20-ОПП з інформацією про об’єкти  оподаткування, які зареєстровані у відповідному державному органі без присвоєння реєстраційного номера  (кадастрового номера,  реєстраційного номера об’єкта нерухомого  майна),  подаються  до контролюючого органу за основним місцем обліку в паперовому вигляді із доданням копії документа, що підтверджує реєстрацію об’єкта оподаткування у відповідному державному реєстрі. У такому разі графа 12 «Реєстраційний номер об’єкта оподаткування» повідомлення за Ф№20-ОПП не заповнюється.  

При  цьому,  як і раніше повідомлення про об’єкти оподаткування або об’єкти,  пов’язані  з оподаткуванням  або через які провадиться діяльність, за Ф№20-ОПП  подається  протягом 10  робочих днів після їх реєстрації, створення  чи  відкриття  до  контролюючого  органу за основним місцем обліку  платника  податків.

Також,  внесено зміни до п.8.5 розділу 8 Порядку, відповідно до якого у разі зміни відомостей про об’єкт оподаткування, а саме: зміна типу, найменування, місцезнаходження, виду права або стану об’єкта  оподаткування, платник податків надає до контролюючого органу за основним місцем обліку  Повідомлення за Ф№20-ОПП з оновленою інформацією про об’єкт  оподаткування  щодо якого відбулися зміни,  в такому самому порядку та строки, як і при реєстрації, створенні чи відкритті об’єкта оподаткування.

Розділ 8 доповнено новим пунктом 8.8,  відповідно до якого платники податків можуть переглянути інформацію про об’єкти  оподаткування та контролюючі органи, у яких платник податків перебуває на обліку за неосновним місцем обліку,  в приватній частині Електронного кабінету.