Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Шановні платники податків! Скористатись можливістю списання фінансових санкцій та пені можна до 9 червня 2021 року!

опубліковано 04 червня 2021 о 13:30

На актуальні питання редакції газети "Южная Правда" щодо прощення фінансових санкцій відповіла в.о. заступника начальника Головного управління ДПС у Миколаївській області Ольга Купчишина.

 - Ольго Анатоліївно, зараз усіх платників податків цікавить питання прощення фінансових санкцій. За яких умов їх можуть списати та в які терміни це можна зробити?

 - Шановні платники, хочу зазначити, що 10 грудня 2020 року набрав чинності Закон України від 04 грудня 2020 року № 1072-ІХ «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо соціальної підтримки платників податків на період здійснення обмежувальних протиепідемічних заходів, запроваджених з метою запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2», яким регулюються питання прощення фінансових санкцій за умови сплати основної суми податкового боргу, а саме: списання пені та штрафних санкцій у разі погашення платниками податків податкового боргу, що виник станом на 01.11.2020, протягом 6 місяців з дня набрання чинності Закону №1072 та за умови сплати поточних податкових зобов’язань (п. 23 підр. 10 розд. XX ПКУ).

Тобто, платникам податків, які до 9 червня 2021 року погасять у повному обсязі суми податкового боргу за основним платежем (без штрафних санкцій, пені, крім несплачених процентів за користування розстроченням/відстроченням), що виник станом на 01.11.2020, та за умови сплати поточних податкових зобов'язань у повному обсязі, штрафні санкції і пеня, що залишилися несплаченими на дату повної сплати такого податкового боргу, підлягають списанню.

- Які документи потрібно надати до податкового органу для використання права на списання?

Платники податків, які виявлять бажання скористатися вказаним правом, мають подати до податкового органу за місцем адміністрування відповідного платежу заяву про наміри скористатися положеннями пункту 23 підрозділу 10 розділу ХХ Податкового кодексу України.

У заяві платник податків одночасно повідомляє, зокрема про намір прийняти участь у процедурі по пункту 23, просить списати штрафи та/або пеню, що обліковувалися станом на 01.11.2020 і залишилися несплаченими станом на дату повної сплати основної суми податкового боргу; а також штрафні санкції і пеню, що підлягають застосуванню та нарахуванню у зв’язку зі сплатою такого податкового боргу, не застосовувати та не нараховувати, а нараховані відкоригувати до нульових показників.

До заяви платник має додати докази виконання ним вимог пункту 23 підрозділу 10 розділу ХХ Податкового кодексу України з 01.11.2020 по дату подання заяви (включно).

За результатами моніторингу погашення платником податкового боргу та поточних податкових зобов’язань, у разі повної сплати платником основного платежу, штрафні санкції не застосовуються, а пеня – не нараховується.

Штрафні санкції та пеня, що залишилися несплаченими на дату повної сплати податкового боргу з основного платежу, підлягають списанню за заявою платника податків.

- До якої категорії платників податків не застосовується процедура списання штрафних санкцій?

Норма щодо прощення фінансових санкцій не розповсюджується на:

- великих платників податків, що відповідають критеріям, визначеним п.п. 14.1.24 ст. 14 ПКУ;

- осіб, на яких поширюються судові процедури, визначені Кодексом України з процедур банкрутства;

- осіб, відносно яких наявні судові рішення, що набрали законної сили, якими розстрочено (відстрочено) стягнення податкового боргу;

- банків, на які поширюються норми Закону України «Про систему гарантування вкладів фізичних осіб»;

- осіб, які мають податковий борг з митних платежів;

- осіб, які мають заборгованість зі сплати санкцій за порушення законодавства у сфері зовнішньоекономічної діяльності та пені.

- Скільки заяв від платників податків уже надійшло до ГУ ДПС щодо прощення фінансових санкцій та пені?

- Протягом січня-травня 2021 року до Головного управління ДПС у Миколаївській області від платників податків надійшло 38 заяв про участь у процедурі, визначеній пунктом 23 підрозділу 10 розділу ХХ Податкового кодексу України, щодо прощення фінансових санкцій та пені за умови сплати основної суми податкового боргу, який обліковувався станом на 01.11.2021 та поточних зобов’язань, що виникли після 01.11.2021.

Станом на 03.06.2021 виконали умови, передбачені  положеннями пункту 23, 12 платників податків по 21 заяві. Для виконання умов прощення фінансових санкцій та пені, суб’єктами господарювання сплачено основну суму боргу у розмірі 4562,9 тис. грн. По зазначеним платникам за результатами засідання комісії прийнято рішення та проведено в травні поточного року списання штрафних санкцій та пені на загальну суму 6473,4 тис. грн.

Із загальної кількості поданих заяв Головним управлінням ДПС у Миколаївській області по 3 платникам надано відмову у зв’язку з відсутністю основної суми боргу станом на 01.11.2020, 14 заяв буде розглянуто після фактичної сплати або після завершення терміну дії положення пункту 23.

Ще раз нагадуємо, що платники податків за умови виконання вимог пункту 23  підрозділу 10 розділу ХХ Податкового кодексу України мають право до 09.06.2021 подати заяву щодо прощення фінансових санкцій та пені.

Дякую за увагу!