Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Питання податкової заборгованості та декларування доходів громадян обговорено під час селекторної наради у Миколаївській ОДА

опубліковано 16 червня 2021 о 16:43

Сьогодні, 16 червня відбулась нарада Голови Миколаївської облдержадміністрації Віталія Кіма з міськими, селищними, сільськими головами з актуальних питань соціально-економічного розвитку області.

У нараді взяли участь в. о. заступника начальника ГУ ДПС у Миколаївській області Ольга Купчишина та начальник управління по роботі з податковим боргом ГУ ДПС у Миколаївській області Олександр Школяр.

Під час наради Ольга Купчишина доповідала про податкову заборгованість зі сплати податків і зборів до бюджетів Миколаївської області, шляхи скорочення та недопущення утворення нової податкової заборгованості.

За її словами, за січень - травень 2021 року податковий борг до зведеного бюджету зріс на 15,1 млн. грн., до державного бюджету борг зменшено на 43,1 млн. грн., у той час як до місцевого бюджету борг збільшився на 58,2 млн. грн.

Зазначила, що протягом 5 місяців 2021 року борг місцевого бюджету зріс в основному за рахунок юридичних осіб, борг яких зріс на 57,2 млн. гривень. Проінформувала про ОТГ, які мають найбільші суми податкового боргу, та відзначили громади, по яким забезпечено скорочення показника.

Окремо Ольга Купчишина зупинилась на питанні податкового боргу підприємств комунальної форми власності, які підпорядковані органам місцевого самоврядування. Зазначила, що станом на 01.06.2021 по Миколаївській області обліковувалось 101 підприємство комунальної форми власності, загальна сума податкового боргу по яким склала 147,6 млн грн, у тому числі до місцевого бюджету – 64 млн гривень. 

«Хочу звернути увагу, що податкові борги перед бюджетом гальмують розвиток територіальних громад, оскільки несплачені податки унеможливлюють належне фінансування соціальних проєктів. Головне управління ДПС у Миколаївській області готове надавати необхідні податкові консультації як платникам податків, так і представникам територіальних громад», – зазначила Ольга Купчишина.

Також під час наради обговорено питання проведення кампанії декларування громадянами доходів, отриманих у 2020 році. Аналізуючи результати деклараційної кампанії Ольга Купчишина зазначила, що на 01.06.2021 подали декларації про майновий стан і доходи 38,2 тис. жителів Миколаївської області. Крім того, доповідач проінформувала про стан декларування доходів одноосібниками.

«Разом з цим, Головне управління ДПС у Миколаївській області продовжує роботу щодо залучення до декларування громадян, які по різним причинам не задекларували отримані у 2020 році доходи, що відповідно до Кодексу підлягають обов’язковому декларуванню. Особлива увага приділяється громадянам, які отримали доходи від продажу або обміну об'єктів рухомого майна, інвестиційний дохід,  спадщину (дар), отриману від фізичної особи, що не є членом сім'ї першого та другого ступеню споріднення, додаткове благо, тощо», – проінформувала Ольга Купчишина.

За результатами проведеної наради учасниками обговорено ряд завдань та прийнято відповідні рішення щодо соціально-економічного розвитку Миколаївської області.