Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

До місцевих бюджетів Миколаївської області забезпечено 55,6 млн грн податку на нерухомість

опубліковано 17 червня 2021 о 08:39

Як повідомив начальник Головного управління ДПС у Миколаївській області Дмитро Прокоф’єв, завдяки постійній цілеспрямованій роботі щодо визначення об’єкта оподаткування податком на нерухоме майно, відмінним від земельної ділянки (так званий «податок на нерухомість») та суми податку до сплати, у січні – травні 2021 року Головним управлінням ДПС у Миколаївській області до місцевих бюджетів мобілізовано 55,6 млн грн податку на нерухомість, що на 17,4 млн грн більше, ніж у відповідному періоді 2020 року.

Лідерами у сплаті податку на нерухомість є власники об’єктів нерухомості – юридичні особи, внесок яких у місцеві бюджети Миколаївщини за 5 місяців становить 50,6 млн грн. Фізичні особи – власники майна перерахували до місцевих скарбниць області 5 млн грн податку на нерухомість.

«В умовах децентралізації влади сплачені до бюджетів місцевих громад податки є джерелом фінансування соціальної сфери, фінансовим підґрунтям для розвитку інфраструктури, можливістю використовувати бюджетні надходження на впровадження ефективних проєктів розвитку регіону», – зазначив Дмитро Прокоф’єв.

Нагадуємо, що у поточному році податок на нерухомість платники сплачують за 2020 рік за ставками, які були законодавчо визначені на той період. Податок нараховується на загальну площу об'єкта житлової та нежитлової нерухомості, в тому числі їх часток. Ставки податку встановлювалися рішеннями місцевих рад.

При цьому пільгові розміри площі майна, на які не нараховується податок на нерухомість, складають:

для квартири/квартир незалежно від їх кількості – 60 кв. метрів;

для житлового будинку/будинків незалежно від їх кількості – 120 кв. метрів;

для різних типів об'єктів житлової нерухомості, в тому числі їх часток (у разі одночасного перебування у власності платника податку квартири/квартир та житлового будинку/будинків, у тому числі їх часток), – 180 кв. метрів.

Податкове зобов’язання з податку на нерухоме майно, відмінним від земельної ділянки, сплачується фізичними особами – протягом 60 днів з дня вручення податкового повідомлення-рішення.