Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Ольга Купчишина: «Тільки спільні скоординовані дії допоможуть нам досягти процвітання громад»

опубліковано 18 червня 2021 о 11:35

Про сплату податків до бюджету та початок проведення курортного сезону говорили днями у рамках проведення двосторонньої зустрічі керівництво ДПС Миколаївщини та представники Коблівської ОТГ і підпорядкованих їй старостинських округів

Від податкової служби області у заході взяли участь в.о. заступника начальника Ольга Купчишина, начальник управління податкового адміністрування фізичних осіб Галина Боненко, начальник управління податкового адміністрування юридичних осіб Ірина Тацій, заступник начальника управління – начальник відділу адміністрування рентної плати, екологічного податку та місцевих податків і зборів з юридичних осіб управління податкового адміністрування юридичних осіб Олена Гайдабас, начальник Березанської ДПІ Олександр Фойна.

Відкриваючи зустріч Ольга Купчишина наголосила на необхідності тісної співпраці місцевих громад та органів державної податкової служби у напрямку легалізації доходів та трудових відносин, викритті фактів неофіційного працевлаштування, роботи щодо погашення боргів, та актуальності зазначених питань. «Тільки спільні скоординовані дії допоможуть нам досягти процвітання громад», – зазначила податківець.

Під час заходу обговорено проблемні питання, пов’язані з початком туристичного сезону в Коблівській ОТГ, адже природні та кліматичні умови визначали саме рекреаційну спеціалізацію громади. Зокрема йшлося про формування ставок туристичного збору, застосування підприємцями касових апаратів, придбання ліцензій для торгівлі підакцизними товарами, інвентаризацію нерухомого майна, яке використовується для тимчасового розміщення в місцях тимчасового проживання тощо. «Підтримка туристичної галузі в громаді на високому рівні є стратегічним напрямом розвитку і має істотний вплив на стан справ у таких галузях економіки, як транспорт, торгівля, зв'язок, будівництво тощо. Розвиток туризму сприятиме зростанню кількості робочих місць, надходжень до місцевого бюджету, появі нових видів бізнесу, пов’язаних з обслуговуванням туристів, відродженню народних промисел і ремесел з виготовлення сувенірної продукції», – запевнила Ольга Купчишина.

Тема декларування доходів, можливостей подання декларацій в електронному вигляді та порядку залучення громадян до кампанії декларування також була в центрі уваги учасників наради. Представники Коблівської ОТГ виявили готовність у сприянні та  проведенні роз’яснювальної роботи з жителями громади для підвищення рівня охоплення громадян декларуванням.

Наостанок Ольга Купчишина презентувала присутнім пілотний проєкт щодо взаємодії територіальних громад з податковими органами, який був реалізований у Черкаській, Чернігівській, Івано-Франківській та Дніпропетровській областях і найближчим часом буде впроваджений в усіх регіонах. За словами податківця проєкт включатиме створення за допомогою програмного забезпечення паспортів ОТГ і буде націлений на визначення потенціалу податкової спроможності територіальних громад. Представники Коблівської ОТГ оцінили переваги реалізації проєкту, можливості отримання оперативної необхідної інформації, використання сучасних технологій та комунікацій, і висловили впевненість у тому, що проєкт сприятиме покращенню адміністрування місцевих податків.

За результатами зустрічі було напрацьовано шляхи взаємодії податкової служби області та Коблівської ОТГ у напрямку пошуку резервів збільшення дохідної частини місцевого бюджету, його ефективного планування та  підкреслено на необхідності постійного взаємообміну не лише важливою для роботи кожної установи інформацією, а особистим досвідом працівників.