Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Затверджено форму Розрахунку для суб’єктів господарювання, які зобов’язані нараховувати та сплачувати частину чистого прибутку до державного бюджету

опубліковано 29 червня 2021 о 09:44

Головне управління ДПС у Миколаївській області інформує, що 16 березня 2021 року набув чинності наказ Міністерства фінансів України від 12.01.3021 №4 «Про затвердження форми Розрахунку частини чистого прибутку (доходу), дивідендів на державну частку», зареєстрований у Міністерстві юстиції України 02 березня 2021 року за №264/35886 (далі – наказ №4). Наказом №4 затверджено уніфіковану форму Розрахунку для усіх суб’єктів господарювання, які зобов’язані нараховувати та сплачувати частину чистого прибутку (доходу) або дивіденди, нараховані на державну частку до державного бюджету.

Слід зазначити, що згідно вимог Податкового кодексу України, якщо в результаті зміни правил оподаткування змінюються форми податкової звітності, до визначення нових форм декларацій (розрахунків), які набирають чинності для складання звітності за податковий період, що настає за податковим періодом, у якому відбулося ïx оприлюднення, є чинними форми декларацій (розрахунків), чинні до такого визначення.

Враховуючи наведене, державними унітарними підприємствами та ïx об’єднаннями за підсумками I кварталу 2021 року Розрахунок подається за формою, затвердженою наказом № 285, за підсумками півріччя 2021 року, три квартали 2021 року, 2021 рік – за формою, затвердженою наказом №4 з урахуванням показників, задекларованих за І квартал 2021 року; господарськими організаціями з державною часткою у статутному капіталі, а також господарськими товариствами, 50 i більше відсотків акцій (часток, паїв) яких знаходяться у статутних капіталах господарських товариств, частка держави яких становить 100 відсотків за підсумками 2020 року Розрахунок подається за формою, затвердженою наказом № 285 (ідентифікатор форми J0l08401), за підсумками 2021 року - за формою, затвердженою наказом №4. При цьому такі господарські організації з 01.07.2021 можуть подавати уточнюючий Розрахунок за формою, затвердженою наказом №4.

Також, звертаємо увагу, що згідно зі ст.ст. 64, 64, 66, 71 Бюджетного кодексу України до доходів місцевих бюджетів належать, зокрема, частина чистого прибутку (доходу) комунальних унітарних підприємств та ïx об’єднань, що вилучається до бюджету, у порядку, визначеному відповідними місцевими радами, а також дивіденди (дохід), нараховані на акції (частки) господарських товариств, у статутних капіталах яких є майно комунальної власності.

Отже, форма Розрахунку, затверджена наказом №4, використовується комунальними унітарними підприємствами, а також господарськими товариствами, у статутних капіталах яких є комунальна власність, для обрахунку частини чистого прибутку (доходу)/дивідендів, нарахованих на державну/комунальну частку. При цьому, комунальні унітарні підприємства, та господарські товариства, у статутних капіталах яких с комунальна власність, разом із Розрахунком мають подати доповнення та пояснення щодо прийнятих місцевими радами рішень про встановлення розміру відрахування частки прибутку, яка підлягає зарахуванню до місцевого бюджету.