Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

До Дня Конституції України: цікаві історичні факти

опубліковано 29 червня 2021 о 09:37

Річницю з дня прийняття Основного закону країни в Україні відзначають щорічно, починаючи з 1996 року, 28 червня. Цікаво що, Конституція України була прийнята аж на п’ятий рік після набуття державою статусу незалежної.

Україна може похвалитися багатовіковою історією конституційного процесу. Основу розвитку українського конституціоналізму нової та новітньої доби заклала знаменита Конституція українського гетьмана Пилипа Орлика, яка була опублікована ще в 1710 році. Документ встановлював права та обов’язки членів Війська запорізького, і за оцінками істориків, став однією з перших європейських конституцій Нового часу. Хоча документ не вступив у повну силу через несприятливу міжнародну ситуацію, протягом кількох років його положення частково діяли на теренах Правобережної України. Конституція Орлика стала визначною історичною пам’яткою української та європейської політичної думки XVIII століття.

З розпадом Російської Імперії, Україна отримала шанс на незалежність, яку спробувала реалізувати, в тому числі, і прийняттям власного основного закону. Центральна Рада УНР затвердила Конституцію 29 квітня 1918 року. Цей день, на жаль, став останнім днем існування Центральної Ради – вона була повалена гетьманом Української Держави Павлом Скоропадським. Апарат Скоропадського, в свою чергу, опублікував «Закон про тимчасовий державний устрій України» – установчий документ, в якому закладалися основи української державності. З приходом радянської влади конституційний процес незалежної України припинився. Конституції УРСР публікувалися в 1919, 1929, 1937 і 1978 роках. Лише розпад Радянського Союзу дозволив країні відновити розробку власного основного закону і затвердити його у 1996 році.

27 червня 1996 року парламент вирішив розглядати проєкт Конституції на одному засіданні без перерв. Голосування відбувалося за кожною статтею окремо і цілими розділами. О 9:18 ранку 28 червня 1996 року за Конституцію України проголосували в цілому.

Міжнародне співтовариство визнавало українську Конституцію однією з найдемократичніших у світі.