Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Легалізація трудових відносин - шлях до соціальної та економічної стабільності України

опубліковано 22 січня 2024 о 10:11

Головне управління ДПС у Миколаївській області звертає увагу, що одним із важливих напрямків роботи органів податкової служби є легалізація трудових відносин та заробітної плати. Адже через «тіньовий» ринок зайнятості бюджети недоотримують надходження, а громадяни позбуваються соціального захисту. 

Мінімальна заробітна плата – це встановлений законом мінімальний розмір оплати праці за виконану працівником місячну (годинну) норму праці. Статтею 3 Закону України «Про оплату праці» визначено, що мінімальна заробітна плата є державною соціальною гарантією, обов’язковою на всій території України для підприємств усіх форм власності і господарювання та фізичних осіб, які використовують працю найманих працівників, за будь-якою системою оплати праці. 

У 2024 році розмір мінімальної заробітної плати становитиме: з 01 січня – 7100 грн, з 01 квітня – 8000 гривень.

Тож, з 01.01.2024 роботодавці щомісячно зобов’язані нараховувати працівнику за повний відпрацьований місяць заробітну плату не менше 7100 грн, а з квітня 2024 року – не менше 8000 гривень. 

Роботодавці мають пам’ятати, що використання незадекларованої праці є грубим порушенням трудового законодавства, за яке доведеться нести відповідальність. З іншого боку, погодившись на одержання зарплати у «конвертах», громадяни України свідомо позбавляють себе соціального захисту. 

У 2023 році на комісіях при органах місцевого самоврядування та в результаті індивідуальної роботи податківців заслухано керівників 1863 підприємств, з яких підвищили розмір зарплати – 1709 суб’єктів господарювання, додатково до бюджету надійшло податку на доходи фізичних осіб (ПДФО) – майже 1,8 млн грн, єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування (єдиний внесок) – майже 2,2 млн грн, військового збору – 149,4 тис. гривень.

Окрім цього, заслухано 1068 фізичних осіб – підприємців (ФОП), з яких підвищили розмір зарплати – 1042 ФОП, додатково надійшло ПДФО – майже 1,2 млн грн, єдиного внеску – 1,4 млн грн, військового збору – 98,1 тис. гривень. 

Шановні керівники підприємств, установ, організацій, підприємці! Не допускайте випадків виплати заробітної плати «у конвертах», а також у розмірах нижче мінімальної. Дотримуйтесь податкового та трудового законодавства, будьте сумлінними платниками!