Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

У Миколаївській ДПІ відбулася зустріч з головами ОТГ: обговорювалися питання щодо наповнення місцевих бюджетів

опубліковано 05 липня 2023 о 16:10

Тісна співпраця ДПС Миколаївщини та органів влади Миколаївської області забезпечує фінансову підтримку та стабільний розвиток регіону. У рамках такого співробітництва відбулася робоча нарада, у якій взяли участь заступниця начальника ГУ ДПС у Миколаївській області Ольга Купчишина, начальниця Миколаївської ДПІ ГУ ДПС у Миколаївській області Олена Петровська та голови об’єднаних територіальних громад Миколаївського району.

На порядку денному - питання взаємодії ОТГ з суб’єктами господарювання усіх форм власності та ефективної координації роботи в напрямку наповнення місцевих бюджетів, сплати земельного податку і ПДФО. 

Ольга Купчишина зазначила, що повнота надходжень земельного податку та орендної плати за землю до місцевих бюджетів залежить від спільних зусиль податківців та органів місцевого самоврядування у напрямку залучення власників земельних ділянок та землекористувачів до оподаткування. Посадовиця повідомила, що власники земельних ділянок щороку зобов’язані сплачувати земельний податок, крім випадків, коли вони звільняються від сплати зазначеного податку. Податкові органи обчислюють суми земельного податку та надсилають або вручають особисто платнику за місцем його реєстрації до 1 липня поточного року податкове повідомлення-рішення. 

Ознайомила присутніх з термінами сплати земельного податку та умовами проведення звірки у випадку встановлення розбіжностей у відомостях про земельну ділянку. Звернула увагу, що ППР можна також переглянути в Електронному кабінеті платника податків – електронному сервісі податкової служби,  який є доволі простим та зручним способом комунікації платників з ДПС. 

Очільниця Миколаївської ДПІ Олена Петровська у свою чергу роз’яснила новації податкового законодавства щодо особливостей звільнення від нарахування та сплати єдиного податку платниками четвертої групи, плати за землю, екологічного податку, податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, та мінімального податкового зобов'язання в період дії воєнного стану. Зміни були внесені Законом України від 11 квітня 2023 року № 3050-ІХ «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законодавчих актів України щодо звільнення від сплати екологічного податку, плати за землю та податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, за знищене чи пошкоджене нерухоме майно».

Також керівниця податкової інспекції зауважила, що ПДФО є одним з основних джерел наповнення бюджетів територіальних громад. Тож, наразі, необхідно управлінцям громади спільно з іншими органами влади об’єднати зусилля для проведення популяризації добросовісної сплати податків, та дотримання норм трудового законодавства. Адже на платниках, які ведуть свою діяльність на мирних територіях, лежить велика відповідальність щодо забезпечення фінансової підтримки держави та Збройних Сил України.

Олена Петровська зазначила, що надходження з ПДФО у великій мірі залежить від того, наскільки сумлінно роботодавці дотримуються вимог законодавства щодо офіційного працевлаштування найманих працівників та при виплаті заробітної плати. 

У ході зустрічі також розглянуто питання щорічного декларування громадянами доходів, зокрема випадки, у яких подання декларації про майновий стан і доходи є обов’язковим, терміни подання декларації та сплати податкових зобов’язань з ПДФО і військового збору. Крім того, обговорено питання легалізації найманої праці, застосування реєстраторів розрахункових операцій чи програмних РРО суб’єктами господарювання. 

Підбиваючи підсумки, Ольга Купчишина подякувала учасникам наради за співпрацю та висловила впевненість в успішності вжиття спільних заходів щодо виявлення та залучення додаткових джерел надходжень до місцевих бюджетів.