Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Коментар заступника начальника ГУ ДПС у Миколаївській області Ольги Купчишиної щодо проведення кампанії декларування громадянами доходів, отриманих у 2022 році

опубліковано 18 квітня 2023 о 12:49

Декларування доходів – це особистий внесок кожного українця у фінансову підтримку держави та забезпечення її обороноздатності.

З 1 січня 2023 року стартувала кампанія декларування громадянами доходів, одержаних у 2022 році, за якою окремі категорії фізичних осіб зобов’язані подати декларацію про майновий стан і доходи та визначити податкові зобов’язання з податку на доходи фізичних осіб і військового збору, або мають право подати декларацію для отримання податкової знижки. 

Аналізуючи динаміку кількості поданих декларацій з початку 2023 року, можна зробити висновок про підвищення рівня податкової свідомості громадян.

Так, за результатами січня – березня 2023 року вже 951 фізична особа, у якої виникає обов’язок щодо подання декларації про майновий стан і доходи відповідно до вимог Податкового кодексу України (далі – Кодекс), задекларувала доходи, отримані у 2022 році. 

Такими громадянами задекларовано до сплати майже 4 млн грн податку на доходи фізичних осіб та майже 700 тис. грн військового збору. До бюджетів уже надійшло майже 3 млн грн податку на доходи фізичних осіб та 250 тис. грн військового збору. 

Відзначу, що за підсумками декларування у січні – березні 2023 року 29 осіб задекларували доходи у сумі понад 1 мільйон гривень.

Хочу нагадати, що до випадків, за яких платники податку – фізичні особи зобов’язані самостійно обчислити суми податку на доходи фізичних осіб та військового збору, що підлягають сплаті до бюджету за результатами звітного податкового року шляхом подання до податкового органу податкової декларації, встановлених розділом IV Кодексу, відносяться:

отримання окремих видів доходів від податкових агентів, що не підлягають оподаткуванню при виплаті, але не звільнених від оподаткування (суми заборгованості, за якими минув строк позивної давності; нецільова благодійна допомога понад установлену норму; додаткове благо тощо); 

отримання доходів від особи, яка не є податковим агентом (від інших фізичних осіб (резидентів або нерезидентів)) (спадщина, подарунки, від оренди майна іншій фізичній особі, доходи від операцій з продажу (обміну) рухомого та нерухомого майна, у випадках, передбачених Кодексом тощо); 

отримання іноземних доходів; 

при отриманні доходів від підприємницької діяльності фізичними особами – підприємцями (крім осіб, що обрали спрощену систему оподаткування); 

при отриманні доходів від проведення незалежної професійної діяльності особами, які провадять незалежну професійну діяльність; 

набуття статусу резидента України іноземцем. Такі особи мають відобразити в податковій декларації доходи з джерелом їх походження в Україні та іноземні доходи. 

Повідомляю, що з 01.01.2023 року діє нова форма податкової декларації та інструкція щодо її заповнення. 

Подати декларацію можна за місцем своєї податкової адреси особисто, уповноваженою на це особою, поштою або засобами електронного зв’язку. 

Для зручності платників та спрощення процедури декларування доходів громадянами, на офіційному вебпорталі ДПС в Електронному кабінеті у розділі «ЕК для громадян» працює електронний сервіс «Декларація про майновий стан і доходи». Електронний кабінет – це найбільш популярний, захищений та безпечний електронний сервіс податкової служби. Звертаю увагу, що для подання звітів в електронному вигляді, перш за все, необхідно отримати електронний цифровий підпис для авторизації в сервісі. За допомогою цього сервісу можна заповнити декларацію та надіслати її до контролюючого органу в електронному вигляді з копіями первинних документів, зокрема, для використання права на податкову знижку. 

Також хочу зазначити, що у Центрах обслуговування платників державних податкових інспекцій області декларанти можуть отримати консультаційну та практичну допомогу щодо заповнення податкової декларації. 

Декларацію про майновий стан і доходи громадяни можуть подати до 1 травня 2023 року (включно), а для отримання податкової знижки – до 31 грудня 2023 року.

Шановні громадяни! Головне управління ДПС у Миколаївській області закликає своєчасно виконати свій громадянський обов’язок щодо подання декларації. Не відкладайте свій візит до податкової інспекції на останні дні деклараційної кампанії, зважайте на періодичні повітряні тривоги, під час яких державні податкові інспекції не працюють. 

Будьте патріотами своєї країни - задекларуйте доходи! Адже від вашого відповідального ставлення до дотримання вимог законодавства і сумлінного виконання конституційного обов’язку залежить фінансова стабільність держави та соціальний захист населення.