Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Правом на застосування податкової знижки вже скористалися 365 громадян Миколаївської області

опубліковано 29 червня 2023 о 14:18

Головне управління ДПС у Миколаївській області інформує, що відповідно до норм Податкового кодексу України, право на податкову знижку мають громадяни України, які отримують дохід у вигляді заробітної плати та сплачують податок на доходи фізичних осіб. Податкова знижка для фізичних осіб, які не є суб'єктами господарювання, – це документально підтверджена сума (вартість) витрат платника податку - резидента у зв’язку з придбанням товарів (робіт, послуг) у резидентів - фізичних або юридичних осіб протягом звітного року. 

До податкової знижки включаються фактично здійснені протягом звітного податкового року платником податку витрати, підтверджені відповідними платіжними та розрахунковими документами, зокрема квитанціями, фіскальними або товарними чеками, прибутковими касовими ордерами, копіями договорів, що ідентифікують продавця товарів (робіт, послуг) і строк їх продажу (виконання, надання). Тобто особа, яка має намір скористатися правом на податкову знижку додає до декларації про майновий стан і доходи копію договору про надання послуг та відповідні платіжні і розрахункові документи. 

Податківці звертають увагу платників, що копії зазначених документів (крім електронних розрахункових документів) надаються разом з податковою декларацією, у тому числі при поданні декларації засобами електронного зв’язку в електронній формі, а оригінали цих документів не надсилаються контролюючому органу, але підлягають зберіганню платником податку протягом строку давності встановленого нормами Податкового кодексу України. 

Станом на 01.06.2023 правом на застосування податкової знижки вже скористалися 365 громадян Миколаївської області, якими задекларовано до повернення 2,47 млн грн податку на доходи фізичних осіб, з бюджету вже повернуто майже 1,0 млн грн податку на доходи фізичних осіб. 

Звертаємо увагу, що платники, які мають право скористатися податковою знижкою, подають декларацію за 2022 рік до 31.12.2023, але якщо за якихось обставин громадяни не скористалися правом на податкову знижку, наступного року вони втрачають таку можливість.