Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Березанська ДПІ ГУ ДПС у Миколаївській області про нарахування земельного податку з фізичних осіб

опубліковано 23 липня 2021 о 10:44

Березанська ДПІ ГУ ДПС у Миколаївській області інформує, що відповідно до пп. 14.1.147 п. 14.1 ст. 14 Податкового кодексу України (далі - Кодекс), плата за землю – обов’язковий платіж у складі податку на майно, що справляється у формі земельного податку та орендної плати за земельні ділянки державної та комунальної власності.

Відповідно до п.287.2 ст.287 Кодексу, облік фізичних осіб – платників податку і нарахування відповідних сум проводяться контролюючими органами за місцем знаходження земельної ділянки до 01 травня поточного року.

Нормами Кодексу закріплено право фізичних осіб – платників земельного податку звернутись з письмовою заявою до контролюючого органу за місцем знаходження земельної ділянки для проведення звірки даних, що стали підставою для визначення розміру податкових зобов’язань, провести звірку щодо розміру площі земельної ділянки, що перебуває у власності та/або користуванні платника податку, права на користування пільгою із сплати  податку, розміру ставки податку, нарахованої суми податку, тощо. Якщо право на пільгу у платника виникає протягом року, то він звільняється від сплати податку починаючи з місяця, що настає за місяцем, в якому виникло це право відповідно до п.284.2 ст.284 ПКУ.

У разі виявлення розбіжностей між даними контролюючого органу та даними, підтвердженими платником податку на підставі оригіналів відповідних документів (документів, що підтверджують право власності на об’єкт оподаткування, перехід права власності на об’єкт оподаткування, тощо), контролюючий орган проводить перерахунок сум податку і надсилає (вручає) йому нове податкове повідомлення-рішення. Попереднє податкове повідомлення - рішення, у такому випадку, вважається скасованим (відкликаним).