Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Хто обов’язково повинен використовувати РРО?, - відповідають фахівці Миколаївської ДПІ

опубліковано 07 вересня 2023 о 11:18

Очільниця Миколаївської ДПІ ГУ ДПС у Миколаївській області Олена Петровська та фахівці інспекції провели зустріч з головою Ольшанської ОТГ Тетяною Щербиною в рамках інформаційно-роз’яснювальної кампанії щодо застосування РРО/ПРРО, актуальних питань податкового законодавства та користування Електронним кабінетом платника. 

Під час зустрічі податківці нагадали про нюанси реєстрації РРО/ПРРО, поновлення відповідальності за порушення вимог Закону України від 06.07.1995 № 265/95-ВР «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг». 

Олена Петровська зауважила, що використання РРО (ПРРО) є обов’язковим для фізичних осіб – підприємців 2, 3, 4 груп спрощеної системи оподаткування та на загальній системі оподаткування, незалежно від виду діяльності та обсягу доходу. Натомість використання РРО (ПРРО) не є обов’язковим для фізичних осіб – підприємців – платників єдиного податку першої групи, які не використовують працю найманих осіб, здійснюють виключно роздрібний продаж товарів із торговельних місць на ринках та/або провадять господарську діяльність з надання побутових послуг населенню та обсяг доходу яких протягом календарного року не перевищує 167 розмірів мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 01 січня податкового (звітного) року.

Особливу увагу податківці приділили питанням застосування РРО/ПРРО, перевагах програмного РРО, розробленого ДПС України. Звернули увагу, що ДПС пропонує до застосування безоплатне ПРРО, функціонал якого відповідає законодавчим вимогам, а придбання, оновлення та застосування не потребує витрат та спеціальних навичок користувача.

Фахівці ДПІ нагадали, що суб’єкти господарювання можуть зареєструвати ПРРО, скориставшись безкоштовним програмним рішенням, яке розміщено на вебпорталі ДПС України у банері «Програмні РРО» за посиланням https://tax.gov.ua/baneryi/programni-rro/.