Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

У Миколаївській ДПІ триває інформаційно-роз’яснювальна кампанія з питань застосування РРО/ПРРО

опубліковано 28 вересня 2023 о 09:27

Упродовж робочого тижня в Миколаївській ДПІ ГУ ДПС у Миколаївській області відбулися зустрічі з платниками податків щодо інформаційно-роз’яснювальної кампанії щодо популяризації застосування РРО/ПРРО, актуальних питань податкового законодавства та користування Електронним кабінетом. 

Під час проведення зустрічей розглянуто актуальні питання  застосування РРО та платіжних терміналів при здійснені готівкових розрахунків, порядок реєстрації ПРРО,  ведення товарного обліку та КОРО, надана інформація щодо змін у застосуванні РРО/ПРРО, які вступили в силу з 01 серпня 2023 року, та відновлення відповідальності за порушення вимог Закону України від 06 липня 1995 року № 265/95-ВР «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» (далі – Закон № 265).

Фахівці Миколаївської ДПІ повідомили, що у зв’язку із набранням чинності 01.08.2023 Законом України від 30 червня 2023 року № 3219-ІХ «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо особливостей оподаткування у період дії воєнного стану», яким, зокрема, внесено зміни до Закону № 265, відновлено відповідальності суб’єктів господарювання за порушення вимог Закону України. 

Так, з 01 жовтня 2023 року у разі встановлення контролюючими органами факту не проведення розрахункових операцій через РРО/ПРРО з фіскальним режимом роботи, будуть застосовуватись фінансові санкції, передбачені п. 1 ст. 17 Закону № 265. Також згадали і про дію абзацу сьомого статті 5 Закону № 265, у зв’язку з чим використання ПРРО в режимі офлайн без отриманого в контролюючому органі діапазону фіскальних номерів, сформованих фіскальним сервером контролюючого органу, заборонено. 

Податківці наголосили, що умовою дотримання законодавства у сфері застосування РРО/ПРРО є реєстрація РРО/ПРРО в контролюючому органі. Процедури реєстрації РРО/ПРРО встановлені порядками, затвердженими наказом Міністерства фінансів України від 14.06.2016 № 547 «Про затвердження порядків щодо реєстрації реєстраторів розрахункових операцій та книг обліку розрахункових операцій», зареєстрованим у Міністерстві юстиції України 05.07.2016 за № 918/29048.

Спеціалісти Миколаївської ДПІ, проводячи роз’яснювальну роботу, інформують платників податків, що з формами для реєстрації ПРРО та інструкціями щодо їх заповнення вони можуть ознайомитись за посиланням: https://tax.gov.ua/baneryi/programni-rro/formi-prro/.

З новинами податкового законодавства можна оперативно знайомитись, підписавшись на сторінку Фейсбук ГУ ДПС у Миколаївській області області: https://www.facebook.com/tax.mykolaiv/.