Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Зустрічі з питань РРО/ПРРО проходять в Миколаївській ДПІ

опубліковано 17 жовтня 2023 о 10:39

У Миколаївській ДПІ ГУ ДПС у Миколаївській області відбулися зустрічі з платниками податків в рамках проведення інформаційно-роз’яснювальної кампанії щодо популяризації застосування РРО/ПРРО, актуальних питань податкового законодавства та користування Електронним кабінетом. 

У ході бесід розглянуто питання застосування РРО та платіжних терміналів при здійснені готівкових розрахунків, переваги використання та порядок реєстрації ПРРО, ведення товарного обліку та КОРО, а також щодо змін у застосуванні РРО/ПРРО, які набрали чинності з 01 серпня 2023 року. 

Фахівці Миколаївської ДПІ повідомили, що у зв’язку із набранням чинності 01.08.2023 Законом України від 30 червня 2023 року № 3219-ІХ «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо особливостей оподаткування у період дії воєнного стану», яким, зокрема, внесено зміни до Закону України від 06.07.1995 № 265/95-ВР «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» (далі – Закон № 265), відновлено дію абзацу сьомого статті 5 Закону № 265, у зв’язку з чим використання ПРРО в режимі офлайн без отриманого в контролюючому органі діапазону фіскальних номерів, сформованих фіскальним сервером контролюючого органу, заборонено. 

Також, з 01 серпня 2023 року забороняється робота ПРРО в режимі офлайн, якщо таким ПРРО не отримано діапазон фіскальних номерів, сформованих фіскальним сервером ДПС, які присвоюються розрахунковим документам ПРРО, що працює в режимі офлайн. ПРРО працює в режимі офлайн лише в період, протягом якого відсутній зв’язок між ПРРО та фіскальним сервером ДПС. 

Податківці зазначили, що з 01 жовтня 2023 року у разі встановлення контролюючими органами факту не проведення розрахункових операцій через РРО/ПРРО з фіскальним режимом роботи, будуть застосовуватись фінансові санкції, передбачені п. 1 ст. 17 Закону № 265.

Умовою дотримання законодавства у сфері застосування РРО/ПРРО є реєстрація РРО та/або ПРРО в контролюючому органі. 

Фахівці також нагадали, що ДПС пропонує до застосування безоплатне ПРРО для платників, функціонал якого відповідає законодавчим вимогам, а придбання, оновлення та застосування не потребує витрат та спеціальних навичок користувача. ПРРО від ДПС, як і всі інші ПРРО, підлягає реєстрації в контролюючому органі.

Спеціалісти Миколаївської ДПІ, проводячи роз’яснювальну роботу, інформують платників податків, що з формами для реєстрації ПРРО та інструкціями щодо їх заповнення можна ознайомитись за посиланням: https://tax.gov.ua/baneryi/programni-rro/formi-prro/.