Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

У Снігурівській ДПІ відбувся конструктивний діалог щодо податкової грамотності платників податків

опубліковано 25 грудня 2023 о 14:25

Податківці Снігурівської ДПІ ГУ ДПС у Миколаївській області продовжують проводити зустрічі з підприємцями, на яких роз’яснюють новації в оподаткуванні, які запроваджені нормами Закону України № 3219-ІХ «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо особливостей оподаткування у період дії воєнного стану» (далі – Закон № 3219), а також переваги електронних сервісів, зокрема «Електронного кабінету платника податків» та застосунку «Моя податкова».   

Так, під час чергової зустрічі, податківці наголосили на обов’язковому застосуванні РРО/ПРРО платниками спрощеної системи оподаткування, правильності заповнення платіжних документів, недопущення наявності податкового боргу тощо. Податківці нагадують про обов’язковість фіскалізації готівкових операцій усіма суб’єктами господарювання, окрім спрощенців 1 групи. Законом № 3219 з 01 жовтня 2023 року відновилося застосування штрафних санкцій за порушення представниками бізнесу використання РРО/ПРРО.

Окремо роз’яснено алгоритм встановлення ПРРО. Дане програмне забезпечення можна отримати в податковій службі безкоштовно. Також поінформовано про запровадження спрощеної форми фіскального чеку для реалізації певних видів товару - таке нововведення запроваджено з метою полегшення для підприємців обліку торгівлі. 

Під час зустрічі податківці звернули увагу на необхідність роботодавців дотримуватись вимог трудового законодавства, належно укладати трудові договори з найманими працівниками та виплачувати заробітну плату не нижчу за мінімальний розмір.

Крім того, присутнім роз’яснено правила заповнення обов’язкових реквізитів платіжної інструкції, а саме «Призначення платежу», «Код платника», «Код фактичного платника» та наголошено на необхідності правильного заповнення реквізитів платіжної інструкції для коректної ідентифікації платників податків. Адже з 01 грудня 2023 року надавачами платіжних послуг запроваджено використання платниками виключно структурованого формату такого реквізиту згідно з міжнародним стандартом ISO20022.

Разом з тим податківці поінформували присутніх про електронні сервіси ДПС. При цьому роз’яснили, що пріоритетним напрямом роботи ДПС залишається розвиток онлайн-сервісів. Сучасні електронні сервіси ДПС такі, як Електронний кабінет платника та застосунок «Моя податкова» дозволяють оперативно отримати всю необхідну інформацію, довідки та консультації, а також подавати податкову та іншу звітність безпечно, без особистих візитів до служби, що під час щоденних повітряних тривог є дуже важливим.