Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Співпраця з органами влади – дієвий механізм у роз’ясненні новацій податкового законодавства

опубліковано 17 січня 2024 о 13:20

Очільниця Миколаївської ДПІ ГУ ДПС у Миколаївській області Олена Петровська зустрілась з начальником управління соціально-економічного розвитку територій Миколаївської районної військової адміністрації Євгенієм Кострабою та провела інформаційно-роз’яснювальну роботу щодо популяризації користування Електронним кабінетом платника податків, мобільним застосунком «Моя податкова» та щодо декларування громадянами доходів, отриманих у 2023 році. 

Олена Петровська наголосила на перевагах електронних сервісів ДПС, які постійно розширюються і удосконалюються. Для зручного і швидкого отримання послуг податківиця радить користуватися Електронним кабінетом. За допомогою сервісу «Електронний кабінет платника податків» платники мають можливість дистанційної роботи  в режимі онлайн, зокрема подати та переглянути подану звітність, перевірити стан розрахунків з бюджетом, зареєструвати програмний РРО тощо. 

Крім того, податківиця повідомила, що у 2024 році громадяни звітують про доходи за оновленою формою декларації, яка складається із головної форми та дев’яти додатків. Термін подання декларації  до податкового органу -  до 01 травня 2024 року за місцем реєстрації платника. Наголошено, що фізичні особи, які бажають реалізувати своє право на податкову знижку за 2023 рік податкову декларацію можуть подавати упродовж поточного року.

Під час зустрічі акцентовано увагу на тому, що обов’язково мають задекларувати свої доходи за 2023 рік громадяни, які одержували іноземні доходи, спадщину, подарунки від фізичних осіб, прибутки від продажу акцій та інших корпоративних прав, а також будь-які доходи, з яких при їх одержанні не було сплачено податок. Крім того, звернула увагу на декларування доходів у вигляді заробітної плати або доходів за цивільно-правовими договорами, одержаних від двох і більше податкових агентів.

Також Олена Петровська повідомила, що для зручності платників податків ДПС запроваджено безкоштовний мобільний застосунок «Моя податкова». 

Для того, щоб швидко і доступно дізнатися про особливості податків і зборів, функціонал електронних сервісів пропонує розділ вебпорталу ДПС «Онлайн-навчання» за посиланням: https://tax.gov.ua/baneryi/onlayn-navchannya/.