Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Про декларування доходів громадян, отриманих у 2023 році 

опубліковано 22 січня 2024 о 13:26

У Доманівській ДПІ ГУ ДПС у Миколаївській області роз’яснили платникам порядок подання громадянами декларації про майновий стан та отримані доходи за 2023 рік.

Головна державна інспекторка ДПІ Людмила Коваленко повідомила, в яких випадках і хто повинен подати податкову декларацію про майновий стан і доходи за 2023 рік. 

Так, відповідно до п. п. 168.2.1 п. 168.2 ст. 168 Податкового Кодексу України (далі – Кодекс) зобов’язані подати декларацію громадяни, які отримали дохід не від податкових агентів (тобто від інших фізичних осіб, які не зареєстровані підприємцями та самозайнятими особами) тобто від особи, яка не є податковим агентом, зокрема це доходи від надання в оренду рухомого або нерухомого майна іншим фізичним особам; успадкування майна не від членів першого та другого ступенів споріднення, при нотаріальному оформленні спадщини, за якими не було сплачено податок на доходи фізичних осіб та військовий збір тощо. Подають обов’язково декларацію громадяни, які отримали доходи, що не підлягають оподаткуванню при виплаті, але не звільнені від оподаткування, відповідно п. п. 168.1.3 п. 168.1 ст. 168 Кодексу.

Податківиця наголосила, що платник може обрати зручний для себе спосіб подачі декларації: особисто або уповноваженою особою; поштою з повідомленням про вручення та описом вкладення не пізніше ніж за 5 днів до закінчення граничного строку подання; засобами електронного зв’язку в електронній формі з дотриманням вимог законів України «Про електронні документи та електронний документообіг» та «Про електронні довірчі послуги». 

Фахівчиня зазначила, що з метою підвищення зручності при поданні декларації в Електронному кабінеті платника створено електронний сервіс «Податкова декларація про майновий стан і доходи», який надає можливість часткового автоматичного передзаповнення декларації. 

Часткове автоматичне передзаповнення декларації здійснюється на підставі облікових даних платника, відомостей про отримані доходи, наявних у Державному реєстрі фізичних осіб-платників податку, та відомостей про об’єкти нерухомого чи рухомого майна. Використання електронного сервісу скорочує час і витрати при поданні податкової декларації, мінімізує помилки при її заповненні, надає можливість подання копій первинних документів, як додаток до податкової декларації в онлайн-режимі. 

В інспекції зазначили, що декларування доходів - конституційний обов’язок кожного громадянина та особистий внесок у розвиток нашої держави, правильний шлях до побудови європейського суспільства.