Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

«Гарячу лінію» з питань сплати податків за землю проведено в Доманівській ДПІ

опубліковано 23 квітня 2024 о 14:57

У Доманівській ДПІ ГУ ДПС у Миколаївській області проведено сеанс телефонного зв’язку «гаряча лінія» з громадянами - власниками земельних ділянок з метою проведення звірки з контролюючим органом для вірного нарахування земельного податку та мінімального податкового зобов’язання у 2024 році.

Найбільше додзвонювачі запитували про пільги щодо сплати земельного податку для фізичних осіб. 

Начальниця ДПІ Галина Кузмінчук та інспекторка ДПІ Яна Павлова детально розповіли про категорії осіб, що звільняються від сплати земельного податку.

При цьому звільнення поширюється на земельні ділянки за кожним видом використання в межах граничних норм. Площі, які перевищують граничні показники, підлягають обов’язковому оподаткуванню.    

Податківці пояснили, що для отримання відповідної пільги необхідно до контролюючого органу за місцем знаходження земельної ділянки до 01 травня поточного року подати заяву та підтверджуючі документи для отримання пільги особисто або уповноваженою особою з оформленою довіреністю відповідно до чинного законодавства. Якщо особа має у власності декілька земельних ділянок одного виду використання, то така особа до 01 травня  поточного року подає письмову заяву у довільній формі та самостійно обирає ділянку для застосування пільги.

Також звільняються від плати за землю власники земельних часток (паїв)  на період передачі в оренду платнику єдиного податку 4 групи за умови що договір оренди оформлено офіційно та він пройшов державну реєстрацію. 

Фахівці звернули увагу платників, що пільга починає застосовуватися до обраної земельної ділянки з базового податкового (звітного) періоду, у якому подано таку заяву. Якщо право на  пільгу у платника виникає протягом року, то він звільняється від сплати податку, починаючи з місяця що настає за місяцем,  у якому виникло це право. Податкові пільги не використані вчасно не можуть бути перенесені на інші податкові періоди та не можуть бути зарахованими в рахунок майбутніх платежів. Таким чином для вчасного застосування пільги зі сплати земельного податку власнику землі необхідно вчасно звернутися до податкової служби із заявою про отримання відповідної пільги.

Багато питань під час «гарячої лінії» стосувалося нарахування мінімального податкового зобов’язання за землі сільськогосподарського призначення у випадку передачі такої землі в оренду. На усі питання надано кваліфіковані відповіді відповідно до норм законодавства

У ході телефонного зв’язку фахівці ДПІ наполегливо рекомендували усім платникам вчасно провести звірку з контролюючим органом про наявність земельних ділянок, тобто до 01 травня 2024 року, та надати відповідні документи у випадку існування пільги зі сплати податків для вірного та своєчасного їх нарахування та сплати у 2024 році.