Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Арбузинська ДПІ: Реєстр волонтерів та їх звітування

опубліковано 01 травня 2024 о 16:03

В Арбузинській ДПІ ГУ ДПС у Миколаївській області проведено зустріч з платниками податків щодо реєстрації волонтерської діяльності.

Як зазначила начальниця ДПІ Алла Василенко, досить часто виникає ситуація, коли людина, яка займається волонтерством, збирає кошти на свою особисту картку, потім за ці кошти купує товари, обладнання, лікарські засоби, інші речі, які потім передає військовим або постраждалим цивільним особам. Але, відповідно до  Податкового Кодексу України (далі – Кодексу), ці кошти вважаються «іншим доходом громадянина», і на всю суму зібраної волонтерської допомоги податкова служба може нарахувати 18 відс. податку на доходи фізичних осіб (ПДФО) і 1,5 відс. військового збору. 

Однак є два законних способи проводити збір грошової допомоги чи донатів на особисту картку волонтера офіційно і без сплати передбачених чинним законодавством податків.

Спочатку потрібно зареєструвати благодійну організацію (благодійний фонд) чи громадську організацію і отримувати кошти на рахунки цього фонду чи організації. Потім внести відомості про фізичну особу-волонтера до Єдиного реєстру волонтерів - бази даних осіб, які допомагають захисникам і постраждалим громадянам нашої країни з 2014 року.  

Податківиця зазначила, що для звільнення від оподаткування грошових надходжень на особисту картку особи, яка займається волонтерською діяльністю, фізична особа - волонтер має виконати ряд обов’язкових умов:

фізична особа має бути включена в офіційний Єдиний реєстр волонтерів, який ведеться Державною податковою службою України;

кошти мають надходити не на будь-який рахунок фізичної особи, а виключно на той рахунок, інформація про який внесена до Реєстру волонтерів;

отримані кошти мають бути фактично використані виключно на цілі, визначені Кодексом, або на документально підтверджені витрати благодійників, пов’язані з благодійною діяльністю;

фізична особа-волонтер має подати звітність до податкової служби і в «Декларації про майновий стан і доходи» вказати суму отриманих на волонтерську діяльність коштів, з можливістю підтвердження, на що витрачені ці кошти.