Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Надання змістовних консультацій з питань податкового законодавства - в пріоритеті податківців Снігурівщини

опубліковано 31 травня 2024 о 09:35

Темою чергової зустрічі з платниками податків стало обговорення основних аспектів нарахування податку на нерухомість у поточному році.

Головний державний інспектор Снігурівської ДПІ ГУ ДПС у Миколаївській області Андрій Дмитренко нагадав присутнім, що платниками податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, є фізичні та юридичні особи, в тому числі нерезиденти, які є власниками об'єктів житлової та нежитлової нерухомості, а саме, квартир площею більше 60 кв. метрів, житлових будинків площею більше 120 кв. метрів, різних типів житлової нерухомості, в тому числі їх часток площею більше 180 кв. метрів; нежитлової нерухомості.

Податківець відзначив, що у поточному році ставка податку розраховується виходячи із мінімальної заробітної плати, встановленої на 01.01.2023, яка складала 6 700 гривень, так як податок нараховується у 2024 році за минулий рік. Тобто максимальна ставка податку не може перевищувати 100,5 грн за 1 кв.м. перевищеної площі.

У свою чергу головна державна інспекторка ДПІ Світлана Кириченко повідомила, що платники податку на нерухомість можуть звернутися до податкового органу для проведення звірки щодо нарахування податку (для уточнення розміру площі об’єктів нерухомості, права власності на об’єкти, суми нарахованого податку).

Окремо податківці зупинилися на пільгах для окремих категорій платників податків (для житлової нерухомості).

 Також повідомили, що не сплачувати податок на нерухомість мають право громадяни, які проживають на територіях, де тривають воєнні дії, громадяни, домівки яких розташовані на тимчасово окупованій території або стали непридатними для проживання внаслідок війни, тобто були зруйновані або сильно пошкоджені.

На практичному прикладі податківці показали, як розрахувати суму податку на нерухоме майно з фізичних осіб, якщо у власника є квартира, загальна площа якої перевищує пільгову площу (більше 60 кв.м).

Під час зустрічі присутні отримали інформаційно-довідкові матеріали з новацій та змін у податковому законодавстві.